KULTŪRA
Turku kafijas noslēpums atkodēts!
Show 102470469 3518263 345 1

Kafija, kas pagatavota turku gaumē, ir dzēriens garšas baudītājiem. Tās garša un aromāts tūlītēji apskaidro prātu un atgriež gara mundrumu. Taču, lai kafija izdotos patiesi aromātiska, nepieciešama laba cezve vai inrika (maza tilpuma metāla trauks ar garu rokturi). Kā tieši izvēlēties labāko cezvi kafijai?

Pamatā, cezvēm ir no100 līdz 600 ml liels tilpums, un izvēloties īsto, ir jāņem vērā pagatavojamo porciju skaits. Ideālais cezves tilpums ir tik, cik pietiek vienai tasītei. Tiek uzskatīts, ka tieši tādā proporcijā dzēriens izdodas visgardākais. Lielāku izmēru cezvēs kafijas garša neizdodas tik piesātināta un spēcīga. Vēlams izvēlēties cezvi ar platu apakšu un sašaurinātu augšējo daļu. Pateicoties platajai apakšdaļai, kafija ātrāk uzsilst un veido vairāk putu. Putas, savukārt, šaurā kakliņa dēļ, nosprosto izeju ēteriskajām eļļām - tās mazāk izgaro un piedod dzērienam neatkārtojamu aromātu. Cezvē ar piltuves formas kakliņu, putas neveidojas tik ātri. Šāds variants noderēs kafijas baudītājiem-iesācējiem, kuriem vēl nepiemīt augsta meistarība kafijas gatavošanā. Māla cezvē vārīta kafija iegūs neatkārtojamu garšas buķeti un izsmalcinātu garšu. Tvaicēšanās laikā kafija tiek piesātināta ar gaisu, kamēr māla cezve uzsūc sevī tās aromātu. Šādā cezvē ieteicamāk vārīt vienas šķirnes kafiju, lai nākamajās gatavošanas reizēs dažādie aromāti nesajauktos. Protams, var arī iegādāties vairākas cezves. Keramiskās cezves der visām kafijas šķirnēm. Biezās trauka sienas lieliski saglabā un atver kafijas aromātu, tāpēc ir universālāk pielietojamas.

Taču, gan māla, gan keramiskajām cezvēm ir viens trūkums, un tas ir to trauslums. Ko nevar teikt par vara cezvi, kas ir ilgi lietojama un viegli kopjama. Varam ir augsta siltumvadītspēja, un tas uzsilst vienmērīgāk, kas ietekmē dzēriena kvalitāti. Izvēloties cezvi, pievērsiet uzmanību tam, lai tās iekšpusē būtu ieklāta pārtikas alvas aizsargkārtiņa. Tā aizsargās no metāla atdalījušos kaitīgo piemaisījumu nokļūšanu organismā. Cezves rokturis parasti ir izgatavots no koka, jo tas slikti vada siltumu un vārīšanas laikā neuzkarst.

Daži padomi:

- Ja kafiju cezvē vārīsiet uz elektriskās plīts, labāk izvēlaties cezvi ar platu apakšu, kamēr, ja gatavosiet to uz gāzes plīts, cezves apakšmalas diametram nav nozīmes.

- Iegādājoties cezvi, pirmkārt pārliecinaties, ka rokturis ir labi piestiprināts traukam. Svarīgi, lai savienojuma vieta būtu labi pielīmēta un pieskrūvēta, un, lai rokturis turētos stabili.

Ja esat ne tikai kafijas dzērājs, bet arī tās baudītājs, tad jūsu "arsenālā" noteikti jābūt cezvei! Neskatoties uz daudzajiem kafijas vārāmo un kafijas automātu veidiem, patiesie šī dzēriena cienītāji dod priekšroku tās pagatavošanai tieši klasiskajā cezvē. Kur laba cezve, tur garda turku kafija!
Braucam! https://lastmin.lv/9Set6

Birkas