DABA
Laiks iekarot Tahtali!
Show 18

Par vienu no visromantiskākajiem kalniem tiek uzskatīts Olimpa kalns, kas Turcijā labāk zināms ar nosaukumu Tahtali. Tas atrodas netālu no Kemeras, Antālijas provincē.

Sniedzoties 2365 m augstumā virs jūras līmeņa, Tahtali ir visaugstākais kalns Tauru kalnu grēdā, kas stiepjas gar Vidusjūru un vairākiem Turku Rivjēras kūrortiem. Tahtali kalna pārākums Turcijas dienvidu piekrastē ir tik acīmredzams, ka tā sniega klāto un saulē mirdzošo virsotni var pamanīt ne tikai no tuvākā Tekirovas ciema, bet arī no tālāk esošās Belekas.

Izbrauciens uz kalna virsotni ir lieliska iespēja ātri pārvietoties no subtropu vasaras svelmes uz vēsuma, ledus un sniega valstību. Ne velti šīs aizraujošās ekskursijas sauklis ir: „No jūras uz debesīm” (Sea to Sky).

Tahtali kalns ir kā Kemeras rajona vizītkarte un ietilpst milzīgā Olimpa Nacionālā parka teritorijā. Parks aizņem vairākiem desmitiem tūkstošu hektāru plašu teritoriju. Šī nacionālā parka daba, kuru no Turcijas sauszemes aizsargā milzīga kalnu grēda, ir unikāla savas pirmatnējības dēļ. Šajā parkā sastopamā flora ir sadalīta trīs izteiktās zonās: Alpu pļavas, piekrastes priežu un kalnu priežu meži, kas ir mājvieta mežacūkām un kazām. Tālāk no apdzīvotām vietām var satikt arī lapsas, vilkus, hiēnas, šakāļus un lūšus.

Senie priežu un ciedru koku meži klāj Tahtali līdz pat 1800 metru augstumam. Augstāk turpinās akmeņaina vidiene bez jebkādas veģetācijas. Kalns sevī ietver arī divas starpposma virsotnes: 2014 m augsto Dezkir un 2155 m augsto. Interesanti, ka Tahtali ausgtākās virsotnes perimetrs ir diezgan mazs un izliektas formas.

Vidusjūras tuvuma dēļ, kalna virsotni no ļaužu acīm slēpj biezi mākoņi. Pat vasaras vidū, pašās karstākajās un saulainākajās dienās Tahtali virsotni sedz bieza mākoņu sega.

Vēl pavisam nesenā pagātnē šo Turku Rivjēras augstākā kalna virsotni varēja apmeklēt tikai organizētas alpīnistu grupas. Taču mūsdienās ikviens bez īpašām pūlēm var pacelties vairāk kā divarpus kilometru augstumā un izbaudīt satriecošo skatu, kas paveras no skatu laukuma. Tūristi ierauga majestātisko Tauru kalnu grēdu, tirkīza jūras plašumus, kas sniedzas aiz horizonta, kā arī Kemeras un Antālijas rotaļu namiņu klucīšus. Var veikt mierīgas pastaigas pa skatu laukumu vai pasēdēt kafejnīcā Shakespeare Coffee & Bistro Mountain, un burtiski aptaustīt mākoņus un miglu. Tas ir patiešām interesants un elpu aizraujošs piedzīvojums!

Beidalgari nacionālais parks sniegs jūru patīkamu emociju un prieka, jo īpaši, paceļoties un nolaižoties no kalna ar 80 vietīgo vagoniņu vienā no skaistākajām lieguma zonām pasaulē.

Esat gatavi vienreizējām Turcijas brīvdienām? Atliek tikai izvēlēties piemērotāko ceļojumu: www.lastmin.lv/DFc6v