VIETAS
Tikai Grieķijā
Show votsi beach alonnisos

Grieķija ir zeme ar neaprakstāmu skaistumu, kur spilgta saule silda praktiski visu gadu. Te debeszils jūras ūdens, zelta smilšu pludmales, baltās mājas, stipras kafijas un skuju koku aromāta sajaukums ir tas, kas veido unikālo šīs zemes atmosfēru. Grieķija un tās ap 6000 salu un saliņu ikvienam piedāvā izbaudīt brīnišķīgas un neaizmirstamas brīvdienas. Pēc izmēra nelielajā valstī, pateicoties tās ģeogrāfiskajam novietojumam, ir pārsteidzoši daudzveidīga daba. Piemēram, ir vietas, kas atgādina Havaju salas, kā arī Šveicei līdzīgi kalnu ciemati, un pat slēpošanas kūrorti ar sniegu līdz ceļiem.

Runājot par vēsturi, šeit var atrast pieminekļus no arheoloģiskiem senatnes objektiem, līdz pat 19. gs. neoklasicisma ēkām. Tā, piemēram, ja Atēnas ir īstens senatnes liecinieks, tad Saloniki - ziemeļu Grieķijas galvaspilsēta, ir seno bizantiešu pilsēta. Turklāt, abās, kā jau visā Grieķijā, starp modernām ēkām var atrast seno arheoloģisko izrakumu vietas. Taču, galvenais, kas tipiski šejienes panorāmai, ir reliģisko celtņu pārbagātība - no agrīnās kristiešu ēras, beidzot ar vēlīnās Bizantijas un pavisam modernām ēkām - tās visas šeit draudzīgi sadzīvo un priecē iebraucēju acis. Ar mūsu iecienītākajiem Grieķijas galamērķiem, ieazīstināsim turpmāk.

Eiropiešu civilizācijas dzimtene - Krēta

Krēta ir pati lielākā no Grieķijas salām un, vienlaicīgi, arī senās mīnojiešu kultūras šūpulis. Tāpat, šeit ir pati garākā peldsezona valstī, jo siltums uz Krētu atnāk jau aprīlī vai maija sākumā. Silto straumju īpatnību dēļ, salas ziemeļu piekrastē ūdens ir nedaudz siltāks nekā dienvidos, tāpēc labākie kūrorti ir iekārtoti tieši tur. Krēta izceļas arī ar unikālu ekoloģiju un attīstītu infrastruktūru, kuras lieliski papildina nomaļi ciematiņi, kā arī senu tempļu un piļu drupas. Tomēr galvenais Krētas galamērķis ir pludmales - sākot no Lasiti, turpinot ar austrumos esošajām kosmopolītiskajām Ajosnikolas un Elundu, un, beidzot ar rietumos esošo ģimenēm draudzīgo Retimno, un Haniju, kur atrodās visvairāk ar Zilo karodziņu atzīmēto pludmaļu, Balto kalnu grēda un Eiropā garākā - 16 kilometrīgā Samāriešu aiza.

Par salas kultūras dzīves centru tiek uzskatīta Iraklijas pilsēta, kurā noteikti jāapmeklē Arheoloģijas muzejs, mīnojiešu Knosas pilsētas un tempļa drupas un Koules venēciešu cietokšņa pils. Bez tam, šeit ir pārpārēm piemīlīgu un šauru ieliņu, laukumu, strūklaku, pareizticīgo katedrāļu, un, jautrākai laika pavadīšanai - plašais pilsētas akvaparks un pludmales ballītes līdz rītam labiekārtotajā pludmalē. Ja ar to ir par maz, no šejienes var itin viegli ar laivu vai kuteri nokļūt populārajā Santorini.

Iedvesma pasakām - Korfu

Vistālāk ziemeļos esošā Jonijas grupas sala ir arī pati populārākā no tām. Tūristus piesaista šejienes bagātīgā veģetācija un gleznainie ciemati, ar to mierīgo atmosfēru un svaigo gaisu. Korfu vecpilsēta ir lielākais viduslaiku komplekss Grieķijā, kur lieliski saglabājušies atrodas dažādu Eiropas kultūru pieminekļi. Šeit var apskatīt mājas ar ampīra stila arkādēm, seno venēciešu nocietinājumu un Karalisko pili. Par labākajām vietām atpūtai ģimenēm ar bērniem tiek uzskatīti Moraitika un Messongi kūrorti, kuros ir garas smilšu pludmales un lēzena ieiešana ūdenī.

Visatīstītākie kūrorti atrodas Korfu pilsētas ziemeļu daļā, taču tūristu pūļus var viegli apiet dodoties augšup pa mežiem un ciprešu kokiem klātajiem kalniem uz elpu aizraujošajiem ciematiņiem, kobaltzilu ūdeņu līčiem un auglīgo, olīvkokiem klāto salas iekšieni. Par piemiņu no Korfu, šeit var iegādāties kvalitatīvas ar rokām darinātas sudraba un zelta rotaslietas, marmora un alabastra statuetes, vāzes, keramiku un smalkas mežģīnes.

Bruņinieku sala Roda

Gleznainā sala ir viena no 16 citām, kas ietilpst Dodekanēsas arhipelāgā. Zaļumos grimstošā Roda piesaista ar savu pasakām līdzīgo skaistumu un nebeidzamām klinšu ielejām. Savukārt, tās vecpilsēta - ar senām pilīm, gotiskām baznīcām un viduslaiku ēkām, ir lieliska vieta romantiskām pastaigām un kāzu ceremonijām. Turklāt, šos vēsturiskos pieminekļus papildina izcili skaista apkārtne ar plašām skujkoku audzēm, greznām ielajām un neskaitāmiem vīna dārziem, citrusaugu plantācijām un olīvkoku audzēm.

Rodas otra puse, savukārt, piedāvā mūsdienīgus kūrortus ar dzirkstošu naktsdzīvi un nerimstošu jautrību. Vietējās ielās pāris reizes mēnesī notiek pilsētas svētki un dažādas svinības, bet skaļas diskotēkas un naktsklubi ir atvērti 24 stundas diennaktī. Tam visam spilgti kontrastē Roda ziemas sezonā, kad tā, bez tūristu masām, pat līdzinās kādai no spoku pilsētām; kamēr vasaras šeit piesaista gūzmām ūdens sporta cienītāju, kuri novērtē šejienes tīrās pludmales un seklās piekrastes.

Grieķijas pērle - Halkidiki pussala

Pateicoties tās harmoniskajam izcilās dabas un pateicīgo klimatisko apstākļu savienojumam, šeit ikviens atpūtnieks atradīs sev piemērotu atpūtas veidu. Halkidiki ir reģions ziemeļu Grieķijā, kas izslavēts ar savām jūrā dziļi iestiepušamies pussalām. Reģionu klāj kupli Vidusjūras meži, caur kuriem iet ceļi un takas, kas aizved līdz smilšu pludmalēm vēja aizsargātos līčos. Visvairāk attīstīta ir rietumos esošā Kassandras pussala, kas piedāvā vairākus mūsdienīgus kūrortus un naktsklubus. Halkidiki ievērojamākās arheoloģisko izrakumu vietas ir Stageira, Aristoteļa dzimtā vieta, un Olynthus, kas pazīstams ar savām labi saglabājušamies mozaīkas grīdām. Taču, visi tūristi ir vienisprāt, ka īsto šīs paradīzes nostūra esenci var izjust saulrieta laikā kādā no daudzo līču apslēptajām pludmalēm.

Grieķijas dabas esence - daiļā Piērija

Grieķijai raksturīgā kalnu un jūras ainava visspilgtāk vērojama tieši Piērijā. Šeit atrodas ne tikai augstākā kalnu virsotne valstī - Olimpa kalnu grēdā esošā Mitikas (2918 m), bet arī garākā pludmale. Vēstures baudītājiem - kalna lejasdaļā atrodas senā un zemestrīces izpostītā Dios ciema un Zevam par godu celtās svētvietas drupas. Turklāt, visa reģiona daba ir palikusi nemainīgi satriecoši skaista, ko novērtēja jau senie maķedonieši, un arī mūsdienās pievilina tūristus, kurus interesē Grieķijas lauku daba. Vasarā šeit pārgājienos un kalnos dodas eko-tūristi, kamēr ziemā šeit mudž no slēpotājiem un snovbordistiem. Populārākā šeit ir Platamonas pludmale, no kuras gan jāizvairās, ja meklējat mierīgāku un idilliskāku atpūtas variantu. To, kopā ar debeszilām piekrastēm atradīsiet visapkārt šai vēsturiskajā reģionā. Noteikti jāapmeklē kāds no šejienes muzejiem, vīna darītavām vai klosteriem, un jānogaršo vietējās delikateses.

Kopsummā, Grieķija ir tā zeme, kurā izbaudīt lielisku atvaļinājumu, apvienojot patīkamo ar lietderīgo. Atpūtu pie siltas jūras var kombinēt ar izvēlētā kūrorta un tuvējās apkārtnes apskates objektu apmeklējumu, turklāt, neaprakstāmu baudu acīm sniedz idilliskā daba, un substanci ceļojumam piešķir izcilās vēstures liecības, kuras te sastopamas gandrīz ik uz soļa. Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα, jeb laipni lūgti Grieķijā!