VIETAS
Viss dabas krāšņums Tekirovā
Show dreamstime xxl 19488342

Tekirovas kūrorts ir neliela gleznaina pilsētiņa Tauru kalnu, priežu silu un apelsīnu audžu ielenkumā. Priežu koku un kalnu tuvums šeit karstumu ļauj pārnest daudz vieglāk, bet kristāldzidrais jūras ūdens atver pa īstam neierobežotas iespējas tiem, kuriem tuvi dažādi ūdenssporta veidi, niršana vai peldēšana.

Tekirovas ciems ar 3,5 tūkstošiem iedzīvotāju ietilpst Kemeras kūrortu provinces sastāvā un katru gadu uzņem pie sevis ciemos lielu daudzumu visprasīgāko tūristu. Šeit ir izveidoti visi priekšnosacījumi piecu zvaigžņu līmeņa atpūtai: greznas viesnīcas ar SPA pakalpojumiem, niršanas centri, jāšanas sporta klubi, restorāni un naktsklubi.

No Tekirovas pludmales līdz Kleopatras līcim var mierīgi ejot aiziet 1 stundas laikā. Līcis atrodas tikai 2 km no kūrorta. Ūdens šeit ir ievērojami siltāks nekā ciematā. Tā būs interesanta pastaiga, maršruts ved pa ļoti gleznainu apkārtni. Šai līcī ir pieejamas arī ekskursijas ar jahtu, kuru var pieteikt vietējā aģentūrā.

Tekirovā var pastaigāt pa dārziem ar apelsīnu kokiem, peldēties parsteidzoši dzidrā jūras ūdenī, sauļoties vai doties kalnos slēpot, vai braukt ar sniegadēli. Lai arī ko jūs izvēlētos, atpūta Tekirovā jums paliks atmiņā ilgi.

Kā pirmā interesanto vietu sarakstā, noteikti jāpiemin Fazelisas (Phaselis) pilsēta, kas tika uzcelta 17. gs. p.m.ē. uz pussalas ar trīs jūras līčiem, kas visi ar laiku pārtapa par pilsētas ostām. Fazelisa, kas robežojas ar Likiju un Pamfīliju, reiz lepojās ar vietējo vīnu, rožu un olīveļļām, vīrakiem un vietējo ciedru koksnēm. Gadsimtu laikā pilsēta nonāca dažādu iekarotāju rokās un pārdzīvoja gan uzplaukuma, gan norieta, gan miera periodus.

Ap 13. gadsimtu Fazelisu pameta gandrīz visi iedzīvotāji, sakarā ar ūdens izsīkšanu tuvējā apkārtnē, un pilsēta zaudēja savu nozīmīgumu. Mūsdienās šeit var apskatīt nelielā 1500 vietu amfiteātra drupas un imperatora Adriana triumfa arku, akropoles drupas un to, kas ir palicis pāri no kādreiz šeit esošajiem tirgus laukumiem, pirtīm un akvadukta, caur kuru uz pilsētu tika novadīts ūdens no kalnu upēm. Senie pieminekļi atrodas dabas parka teritorijā un pastaiga majestātisko priežu, ciedru, eikaliptu un oleandru ēnā sniegs debešķīgu labsajūtu pat ļoti karstā vasaras dienā.

Pirms desmit gadiem gleznainajā Tekirovā atvērās Turcijā pirmais Ekoparks. 40 tūkstošos kvadrātmetru apkopota unikāla Turcijā un ārpus tās robežām mītošu rāpuļu un abinieku kolekcija. Kolekcijā ir vairāk kā 360 tūkstoši augu eksemplāru, ieskaitot tūkstošiem eksotisko graudzāļu, koku un krūmu, kas ir atvesti no tropiskajām un subtropiskajām zonām. Īpašu interesi parka apmeklētājos izsauc milzīgā kaktusu izstāde.

12 km attālumā no Tekirovas 2007. gadā tika uzbūvēts pasažieru vagoniņu ceļš „Olympos Teleferik”, kas savieno krastu ar Tahtali kalniem. Tas ir viens no garākajiem vagoniņu ceļiem pasaulē (4350 m). To, sadarbībā ar turku kolēģiem, uzbūvēja šveiciešu kompānija. Augšējais skatu laukums atrodas 2365 m augstumā virs jūras līmeņa. Augšup tūristus var nogādāt pa 80 cilvēkiem vienlaicīgi 10 minūšu laikā. No skatu laukuma paveras kalnu grēdas Beidalgari un visa Kemeras kūrorta jūras piekrastes panorāma. Vasaras periodā tas kursē reizi divās stundās, bet ziemās – augšup un lejup – ik stundu. Ir vērts pieminēt, ka Tahtali kalns pats par sevi ir apskates objekts. Viņa smaile dominē Kemeras ainavā. No novembra līdz maijam vai jūnijam kalnu klāj sniegs un ledus. Pavasarī Sahāras siltie vēji bieži vien ietonē sniegu sarkanīgā tonī, taču mākoņu dēļ, kuri bieži aizsedz kalnu, šo skatu var novērot reti.

Ko vēl var aplūkot? Senās likiešu kapenes Olimpa kalnā un Miras drupas Kekovas salā. Var arī doties 2 dienu ekskursijā uz Efesu un Pamukkali, vai arī aizlidot uz Jeruzalemi vai Stambulu. Visbeidzot, nevajadzētu palaist garām unikālos alu klosterus Kapadokijā!