KULTŪRA
Sunnets – viens solis tuvāk vīrietībai
Show sunnet

Sunnets (Sünnet) ir vieni no nozīmīgākajiem ģimenes svētkiem Turcijā, kurus ir noteicis pravietis Muhameds. Šo svētku laikā zēniem veic dzimumlocekļa apgraizīšanu. Tradīcijas aizsākumi meklējami senā pagātnē, par apgraizīšanas nepieciešamību ir rakstīts pavisam senos kristiešu, ebreju, un, protams, musulmaņu svētajos rakstos. Ņemot vērā to, ka neapgraizītam zēnam neuztic pat vistu nokaut, šī notikuma svarīgumu apzinās pat mazs bērns. Sunnets ir ļoti svinīgs pasākums, kuru ikvienā turku ģimenē piedzīvo vīriešu kārtas pārstāvis, tā viņš kļūst par īstu musulmani.

Mūsdienās apgraizīšanu veic kvalificēts ārsts klīnikā, izmantojot lāzeri un vietējo anestēziju. Pēc procedūras bērnam tiek uzvilktas speciālas apakšbiksītes, lai apģērbs netraucētu. Ceremonija var notikt arī mājas apstākļos, taču tam ir nepieciešama īpaša atļauja. Ceremonijai par godu, jau ilgu laiku pirms notikuma īpašā veidā tiek saklāta gulta - ar dažādiem ornamentiem māte izšuj gultasveļas malas. Tradicionāli, zēns tiek ieģērbts īpašā, šim pasākumam par godu šūtā svētku tērpā, kuru zēns pēc tam glabā visu savu mūžu. Ja ģimenei nav iespējas iegādāties īpašās drānas, viņam tiek vienkārši uzvilkts jauns apģērbs.

Sekojot tradīcijai, uz svētkiem tiek uzaicināti visi draugi un paziņas. Tikai pēc tam, kad nosūtīti ielūgumi, sākas gatavošanās pašam pasākumam.

Dažas dienas pirms Sunneta, zēns ar draugiem dodas pastaigā. Viņu vadā pa svētvietām un izpilda visas viņa vēlēšanās. Šī ceremonijas daļa parasti notiek zirga mugurā vai ar automašīnu, un tiek pavadīta ar bungu skaņām vai auto taurēšanu, lai visi garāmgājēji uzzinātu par tuvojošos ceremoniju. Ļaudis, satiekot uzposto zēnu, vēl tam visu to labāko pieaugušo dzīvē un dāvā dāvanas. Tradicionāli, dāvanām jābūt dārgām un greznām. Jau šajā dienā zēns sāk aptvert pasākuma nozīmīgumu, un šī diena, savā būtībā, ir kā musulmaņa dzimšanas diena. Nu ir pienācis laiks sākt apzināties nopietnās dzīves atbildības nastu.

Tas, cik gados tiks veikta apgraizīšana, ietekmē vairāki faktori, tomēr, vēlams, lai 14, 15 gadu vecumā tā jau būtu notikusi. Šo rituālu Turcijā parasti paveic 4 - 5 gadu vecumā.

Svarīgi, lai mulla svētītu šo notikumu, lasot tekstus no korāna. Paša apgraizīšanas procesa laikā zēns sēž kāda radinieka vai ģimenes drauga klēpī, viņš viņu mierina un atgādina, ka visiem īstiem vīriem ir jāiziet cauri šim pārdzīvojumam. Pēc apgraizīšanas procesa bērnu noliek uz mīksti saklātās gultas. Tuvāk vakaram, bērns parasti ir jau aizmirsis par sāpēm, kuras nācās pārciest.

Saprotams, ka, pēc apgraizīšanas tiek rīkotas svētku dzīres. Šai svētkos īpaša ēdiena nav, tāpēc galdā tiek celti turku svētkiem ierastie ēdieni, bez alkohola, pat arī neticīgajās ģimenēs to nelieto. Neraugoties uz to, tik un tā, viesi priecājas no sirds.

Birkas