VIETAS
Sasildīties Šarm el Šeihā
Show 772 sharm el sheikh

Ēģiptes miera osta Šarm el Šeiha ir Sarkanās jūras pludmaļu pilsēta, uz kuru ik gadu dodas tūkstošiem tūristu, lai aizbēgtu no modernās dzīves likstām. Paķeriet vien peldkostīmu un saules aizsargkrēmu, lai varētu pilnībā izbaudīt zvilnēšanu zeltainajās smiltīs vai ienirt okeānā, lai apskatītu koraļļu rifus. Tā kā Šarm el Šeihā atrodas gandrīz trešdaļa visu Ēģiptes viesnīcu, šeit ir padomāts par visa veida atpūtniekiem, sākot no tiem, kam tīk izbaudīt izsmalcinātu servisu, beidzot ar iedeguma ķērājiem.

Lai gan Sarkanās jūras pludmales pašas par sevi piedāvā gūzmu jautrības un tās, protams, ir galvenais tūristu magnēts, ir daudz citu aizraujošu vietu Šarm el Šeihā, kuras ir vērts nepalaist garām. Tādas kā, Šarmas Senais tirgus un Šarm el Šeihas tirgus laukums, kur var ne tikai iegādāties ēģiptiešu ar rokām darinātos suvenīrus un garšvielas, bet arī izbaudīt vietējo kultūru. Lai izvēdinātu galvu, turpat netālu atrodas kartingu trase, ātruma un asu izjūtu cienītājiem.

Pirms tā kļuva par sauļošanās meku, Šarm el Šeiha jau izsenis bija niršanas entuziastu karstākais galamērķis, pateicoties šeit esošajiem koraļļu rifiem. Ja esat nirējs, varat uzvilkt spectērpu un doties izpētīt Sarkanās jūras brīnumus, tai skaitā tur nogrimušos Thistlegorm un Dunraven kuģu vrakus.

Tāpat varat papeldēt ar delfīniem vai, ja nevēlaties samirkt, doties laivu ekskursijā uz Tirānas salām, vai izpētīt jūras dzelmes ar mini zemūdeni, kas, daļēji iegremdējoties, parāda visu plašo zemūdens pasauli, sākot no rifiem, beidzot ar zivtiņām, kuras piepeldējušas sasveicināties. Šarm el Šeihā atrodas arī vecākais Ēģiptes nacionālais parks - Ras Mohamed, kuru veido neskarti tuksneši un baltu smilšu pludmales. Šeit mājo tūkstošiem zivju sugu, simtiem koraļļu tipu un vēžveidīgo sugu, kā arī bruņurupuču ģimenes. To visu var apskatīt klātienē nirstot vai snorkelējot.

Tā kā visas Šarm el Šeihas pludmales ir bagātas ar koraļļiem, tas nedaudz apgrūtina atpūtu pludmalē kopā ar bērniem. Taču ir risinājums, par kuru parūpējušās daudzās viesnīcas – gandrīz pie katras ir pa kādai ūdens izklaidei, sākot no bērniem droša baseina, beidzot ar ūdens atrakciju parkiem. Lielākais no tiem ir Albatros akvaparks ar 30 dažādiem, īpaši dizainētiem tematiskajiem slidkalniņiem, katrs no kuriem atgādina kādu cietoksni, pili vai klinti.

Starp populārākajiem Šarm el Šeihas akvaparkiem noteikti jāpiemin arī Cleo Park jeb Faraoniskais ūdensparks. Tur visas atrakcijas notiek populārāko Ēģiptes pieminekļu atveidojumos un starp tiem. Mākslīgo viļņu zona atgādina Kleopatras baseinu, viens no nobraucieniem notiek cauri piramīdai, kā arī netālu „sēž” pati Sfinksa un citas slaveno pieminekļu kopijas. Šeit ir jautri bērniem un interesanti arī pieaugušajiem.

Protams, Šarm el Šeihā ir arī pārpārēm dažādu restorānu, kur nobaudīt vietējos un vispasaules ēdienus, klubu, bāru, kazino un pludmales disko. Taču, īpaši romantiska ir došanās tuksnesī, lai izbaudītu šeit tradicionālo viesmīlību, tipiskās izklaides un vietējo ēdienu pārbagātību. Papildus bonus ir lūkošanās zvaigznēs, kuras šeit spīd jo īpaši spoži. Vienlīdz skaisti ir saulrieti Bībelē pieminētajā Sinaja kalnā, kur saule rietot izkrāso klintis visburvīgākajās toņu kombinācijās.

Ja neesat gatavs nedz kāpt kamieļa mugurā, nedz kājām pārvarēt 4000 pakāpienu, kas ved uz kalna virsotni, turpat, kalna pakājē var aplūkot Svētās Katrīnas klosteri, kas ir pats vecākais kristīgajā pasaulē. Šeit vēl arvien zaļo slavenais degošais krūms, un atrodas citi Bībeles simboli. Tāpat, 11 m augstās klostera sienas nes vēstures atmiņas, jo ir klātas ar krustiem un monogrammām.

Ļoti populāras Šarm el Šeihā ir arī beduīnu tūres pa Sinaja tuksnesi. To laikā uzzināsiet par šo ļaužu dzīvesveidu, izbaudīsiet vakariņas, zāļu tēju – habak un ūdenspīpi (vai tās burbuļu skaņas) sveču gaismā, teltī uz ērtiem sēžamspilveniem.

Vēl nepiespiestāka atmosfēra sagaida tā saucamajā Kamieļu ielejā jeb Wadi Gimal Nacionālajā parkā, kas ir 6000 m2 liela teritorija, kuru veido plaši tuksneša masīvi, mangroves un akāciju koki. Arī šeit dzīvo beduīni, kurus ir iespējams satikt un, piemēram, nogaršot viņu gatavoto kamieļu sieru.

Šarm el Šeihas šarms slēpjas tajā, ka tur vienmēr ir lieliski laika apstākļi un daudz iespēju labi pavadīt laiku. Tā ir vienkārša, atslābināta un jautra vieta. Galu galā, ko vairāk var vēlēties atvaļinājumam?