VIETAS
Neatkārtojamā Hurgada
Show sharm new shots 045

Hurgada ir Ēģiptes senākais kūrorts. Mūsdienās grūti iztēloties, ka šī vieta reiz bija vienkāršs zvejnieku ciematiņš. Tagad viesnīcas ir ērti iekārtojušās gar vairāk kā 40 km garo Sarkanās jūras krasta līniju un uzņem tūristus gandrīz 12 mēnešus gadā.

Tikai iztēlojieties – visu gadu spīd saulīte, neticami skaisti koraļļu rifi un neskaitāmas izklaides iespējas miermīlīgā, saulainā atmosfērā. Lai gan Hurgada ir izslavēta kā viena no trīs pasaules labākajām vietām niršanai, šeit var pavadīt aizraujošu laiku ik viens – pludmales izklaides, ekstrēmie ūdenssporta veidi, ballītes, SPA un golfs ir tikai dažas no iespējām. Kad kūsājošā kūrorta dzīve ir izbaudīta, var doties arī uz netālajiem vēsturiskajiem apskates objektiem.

Iesākumam varat izstaigāt Hurgadas ielas. Šī pilsēta ir sadalīta trīs daļās: senākā ir El Dahara, Sekalla ir pilsētas centrs, un El Memša ir Hurgadas modernā daļa. Netālu no Hurgadas atrodas arī vairāki tai pieguļoši kūrorti.

Lai Hurgadas brīvdienas paliktu atmiņā uz ilgu laiku, atliek vien ļauties kādām no izklaides iespējām, kuras šeit praktiski „pienes uz paplātes”. Populārākās ir niršana un snorkelēšana, un ne velti, jo zemūdens pasaule šeit ir apbrīnojami skaista. No fantastiskiem koraļļu rifiem, krāsainam zivtiņām, līdz milzu bruņurupučiem un nogrimušajiem kuģiem. Saules caurspīdētā, kristāldzidrā ūdens pasaule liek elpai aizrauties. Līdzīgu efektu var sasniegt arī neslapinoties, izbaudot zemūdens pasauli no Sinbada zemūdens klāja.

Kad būsiet atgriezušies uz sauszemes, nākamā izmēģināšanas vērtā izklaide varētu būt izbrauciens ar kvadracikliem vai džipu pa neaptverami plašajiem Ēģiptes tuksnešiem. Varat uzrīkot pikniku tuksneša ainavas viducī, vai doties ekskursijā pie beduīniem, kur varēsiet pilnībā izbaudīt šo ļaužu dzīvesstilu, apskatīt apmetnes un nobaudīt īstu beduīnu maltīti.

Bez aizraujošās un skaistās Giftun salas Hurgadas ziemeļu daļā, Sinaja pussalā atrodas arī klinšainā Šadvanas sala, kas ir ļoti iecienīta zemūdens peldētāju un makšķerētāju vidū. Ja alkstat īpašas zemūdens ainas, salas ziemeļaustrumu daļā uzmeklējiet vietu, kur gandrīz vertikāls koraļļu rifs veido sienu, kas stiepjas vairāk kā 40 metru dziļumā. Bez koraļļiem šeit var satikt arī tādus jūras iemītniekus kā bruņurupučus, delfīnus un pat baltpurna haizivis. Ja pēdējās liek atturēties no niršanas, vienkārši izbaudiet salas mieru un skaisto apkārtni.

Piemēram, var doties uz pāris kilometru attālo Jūras Bioloģijas muzeju vai Hurgadas milzu akvāriju, lai izpētītu Sarkanās jūras dzelmi bez akvalanga vai 25 minūšu attālumā no Hurgadas esošo milzu Jungle Aqua Park, kur visiem vecumiem un naudas maciņiem pieejamas gan ūdens izklaides, gan sportiskas aktivitātes. Tāpat pievakarē ir vērts uzrāpties pie Hurgadas esošajā Anfiša kalnā, no kura var labi pārredzēt raibo pilsētu, slaido krasta līniju, dažādas Sarkanās jūras salas, kā arī Austrumu tuksneša kalnus.

Vēstures un arhitektūras cienītājiem par prieku, Hurgadā ir arī pa kādam apskates objektam. Pēc iespaidīgajiem minaretiem un lūgšanu skaņām nav grūti atrast Lielo mošeju (attēlā), kas var lepoties ne tikai ar savu klasisko arābu arhitektūru, bet arī lielisko novietojumu pie jūras. Hurgadas Svētās Marijas un Svētā Jozefa baznīcas ir kristiešu pulcēšanās vietas.

Vērts aplūkot arī iespaidīgās, 40 km attālās rozīgā minerāļa porfīra raktuves drupas Mons Claudianus (attēlā), kā arī tik pat attālos Svēta Antonija un Svētā Paula klosterus, kas tiek uzskatīti par senākajiem kristiešu klosteriem. Tāpat ir vērts doties ekskursijā uz seno tirdzniecības lielceļu Wadi Hammamat, kas tika iestaigāts pa izžuvušas upes gultni. Vēl aizvien tur var apskatīt strādnieku apmetņu drupas un mēģināt izburtot senās māla plāksnēs iegravētos hieroglifu ziņojumus.

Un lūk - astronomiskās nakts ekskursijas! Lai pilsētas gaismas netraucētu, interesenti tiek vesti dziļāk tuksnesī, kur vakars tiek pavadīts ar teleskopu izpētot debesu brīnumus, kas šejienes īpaši skaidrajās debesīs sniedz vienu no vislabākajām iespējām atklāt zvaigžņu patieso burvību.

Kad vēl par maz piedzīvojumu un laika gana, dodieties ceļojumā uz Luksoru, Kairu vai Asvānu, jo, galu galā „Ceļot - tas nozīmē dzīvot mūžīgi”, Māra Zālīte.

Birkas