VIETAS
Atklājiet Turcijas paradīzes nostūri Kemeru
Show kemera

Lielisks brīvdienu galamērķis tiem, kas alkst pēc atpūtas pie ūdens Vidusjūras krastā ar komfortu un pirmklasīgu servisu. Kemera atrodas burtiski pusstundas braucienā no Antālijas, peldsezona ilgst no maija līdz oktobrim. Turklāt atšķirībā no Antālijas, šī ir piemīlīga un neliela pilsētiņa, kas pārtiek tikai un vienīgi no tūrisma. Vasarā Kemera kļūst par īstenu paradīzi – piekrasti gandrīz nepārtraukti appūš vējš, un pat pie augstas temperatūras svelme praktiski nav jūtama.

Šeit pludmales galvenokārt klāj oļi. Lai arī dažas viesnīcas ir uzbērušas smiltis, ieeja jūrā tik un tā ir pa akmeņiem, tāpēc lieti noderēs speciālie apavi. Kemeras jūrmala ir viena no vistīrākajām Turcijas pludmalēm – ūdens gultni var redzēt pat līdz 8 m dziļumā. Turklāt, vairākas pludmales ir atzīmētas ar Zilo karogu, kas liecina par to kvalitāti un atbilstību drošības standartiem.

Pašā pilsētā ir divas vietas, kur nopeldēties. Pirmā ir pilsētas pierobežā esošā oļu pludmale, kur ir daudz ūdens atpūtas iespēju, bet otra – oļu-smilšu pludmale ar nosaukumu „Mēnessgaisma”. Šeit nav pat nepieciešami saulessargi, jo bagātīgu pavēni veido daudzie koku stādi.

Viesnīcas šeit dalās divās grupās: vienas izvēlas mierīgas atpūtas cienītāji, turpretim, otras – jaunieši, kas novērtē apmešanās vietas tuvumu izklaidēm bagātajam pilsētas centram.

Viens no galvenajiem apskates objektiem Kemerā ir Limānas iela, kurā ir koncentrēti dažnedažādi veikali, sākot ar lētu suvenīru galdiņiem, līdz pat apģērbu un citiem veikaliem. Bāri, restorāni un diskotēkas ir gan kūrorta centrā, gan mazajos kūrorta ciematiņos. Naktsdzīves baudītājiem Kemerā ir pieejami daži no piekrastes labākajiem naktslokāliem, piemēram, Aura, Infemo un Budda, kā arī daudz un dažādu piekrastes bāru un restorānu. Kemerā, it īpaši Tekirovā, var nobaudīt gardas jūras velšu maltītes, bet mazajās Čamjuvas tavernās - izcilus jēra gaļas ēdienus.

Kemeras ziemeļu daļā atrodas Joruka parks, kas ir dzīva etnogrāfiskā izstāde veltīta turku tautas vēsturei, tas ir savdabīgs brīvdabas muzejs, kas stāsta par Turkmenistānas nomadu cilšu dzīvesveidu. Parka teritorijā var apskatīt tradicionālās nomadu mājas, saimniecības priekšmetus, traukus un šo ļaužu darbnīcas. Šeit var arī iepazīties ar dažādu amatniecības izstrādājumu radīšanas procesu, kā arī nogaršot tradicionālo nomadu ēdienu.

Netālu no Joruka parka atrodas pludmales parku komplekss „Mēnesgaisma”. Pašiem mazākajiem šai darbojas bērnu klubs, kā arī brīvdabas delfinārijs. Papildus tam, „Mēnesgaismā” atrodas tirdzniecības centrs, restorāni un bāri, 2 labiekārtoti baseini, tenisa korti un patīkama smilšu pludmale. Savas durvis apmeklētājiem vēris 2005. gadā turku „Ekoparks”, kas aizņem 40 tūkstošus kvadrātmetru lielu platību, ir pirmais reptiļu parks pasaulē, turklāt šeit tiek pārstāvētas arī apdraudētās sugas.

Uguņainais Janartaša kalns, kurš slejas Čirali pilsētiņā, kas savukārt atrodas netālu no Nacionālā Olimpa parka, tiek uzskatīts par vienu no galvenajiem Kemeras apskates objektiem. Uguņainais kalns ir slavens ar desmitiem nelielu uzliesmojumu, kas veidojas dabasgāzēm reaģējot ar skābekli. Tieši zem šiem uzliesmojumiem atrodas grieķu uguns un kalēju dieva Hefesta tempļa drupas. Lai vēl jo personīgāk izbaudīt šo dabas brīnumu, ir vērts nopirkt ieejas biļeti kasē, kas atrodas Janartaša pakājē, un tad pa klintīs izcirstajiem pakāpieniem doties augšup kalnā. Visvairāk apmeklētāju šeit ir naktīs, kad visapkārt esošā tumsa un kalnā degošās liesmiņas vienojas apbrīnojami skaistā parādībā.

Netālu no Kemeras un uz ziemeļiem no Tekirovas atrodas senas likiešu vīna pilsetas Fazelisas drupas, kuru šeit 7. gs. p.m.ē. izveidoja kolonisti no Rodas salas. Fazelisā atradas trīs ostas. Senā iela, kura sasniedz pat 24 m metru platumu, iet caur pilsētas centru, bet tās dienvidu daļā beidzas pie jūras vārtiem. Gar ielas malām ir saglabājušās noliktavu, tirgus laukumu un sabiedrisko iestāžu drupas, romiešu pirtis, agoras un teātri, kas ir datējami ar 2. gs. p.m.ē. Starp pilsētas centru un plato atrodas daudz ūdens kanālu, kā arī daudz saglabājušos sarkofāgu.

Olimpavai Tahtalikalna pakājē atrodas vēl viena pagātnes pieminekļa – Olimpa pilsētas drupas, kas tika dibināta 3. gs. p.m.ē. un šobrīd atrodas tāda paša nosaukuma Nacionālā parka aizsardzībā.

Tahtali kalns, kurš slejas Kemerā ar augstāko punktu 2365 metru augstumā virs jūras līmeņa, ir visaugstākais jūras tuvumā esošais kalns dienvidu Turcijā un ir 2. augstākais Beidaglari Nacionālā parka kalnu grēdā.

Neaizmirstamus piedzīvojumus kalna virsotnē palīdzēs piedzīvot jaunais Olimpa kalna vagoniņu ceļš, kura sauklis ir: „No jūras uz debesīm”. Olimpa vagoniņu ceļš ir pats garākais Eiropā un otrs garākais pasaulē – tā garums sasniedz 4350 m. Vagoniņu līnija ir atvērta katru dienu no 09:00 līdz 19:00 vasaras periodā un no 10:00 līdz 17:00 ziemas periodā. Zemākā vagoniņu stacija atrodas 726 m virs jūras līmeņa, bet augšējā – 2365 m augstumā. Brauciena kopējais ilgums ir 10 minūtes.

Un, protams, atpūta Kemerā nozīmē arī Antālijas apmeklējumu, kurp var doties arī vienas dienas ekskursijā, lai apskatītu pilsētas objektus.

Image copyright: Sea by Ana licensed under CC BY 2.0bu

Birkas