VIETAS
Mūsdienu un vēstures simbioze Antālijā
Show 6077637516 e7cb7ea823 o

Skaistā līča daba un senais Antālijas pilsētas kolorīts pārsteidz ikvienu – šeit Turcijas Vidusjūras dabas krāšņums ir pārstāvēts visā tā dailē un greznībā. Leģenda vēsta, ka šeit Pergamonas karalis ir uzdevis saviem pavalstniekiem oriģinālu uzdevumu – atrast paradīzi zemes virsū. Vai vismaz kaut ko tai līdzīgu. Kad uzticīgie kalpi ieraudzīja kalnu plato, kurš iesniedzas jūras krastā, viņi vēlreiz pārliecinājās par sava valdnieka viedumu. Kā izrādās, šī brīnumainā vieta uz Zemes tomēr eksistē. Pilsētu nosauca tās atklājēja Ataleja vārdā. Laiks nesa zināmas izmaiņas šī vārda fonētikā un līdz mūsdienām ir nonācis variants Antālija.

Mūsdienu Antālija ir izaugusi uz veco drupu pamatiem, tā it kā uzsūkusi sevī seno apbūvi. Iegūtā mozaīka izceļas ar īpašu gleznainību, taču, līdz ar to, senās pilsētas arheoloģiskā vērtība tika pazaudēta. Taču ne jau drupās var dzīvot cilvēki. Šodien Antālijas pilsēta uzņem lielu daudzumu viesu, priecējot tūristus ar savām viesnīcām, klubiem, restorāniem un diskotēkām. Ja apskatām visas Turcijas pilsētas kopumā, tad atjaunotā Antālija izcelsies kā pati enerģiskākā, jautrākā un daudzšķautņainākā vieta kartē.

Taču vēl tikai ceturdaļgadsimtu atpakaļ Antālija ne ar ko neatšķīrās no savām kaimiņienēm, kuras turpina savu pieticīgo eksistenci arī mūsdienās. Senās drupas ir labi, taču dzīve turpinās! Godinot sirmo pagātni, nav jāpārklājas ar arhaiskiem putekļiem. Arī mūsu senči tāpat būvēja, tirgojās, izgudroja un centās sevi palutināt. Nauda, kas tika ieguldīta Antālijas viesnīcās un akvaparkos, jau sen ir atmaksājusies. Tā kļuva par pamatu tam, lai šis, uz pagrimuma robežas esošais reģions kļūtu par plaukstošu tūrisma centru.

Ik gadu, tūrisma sezonā, kas ilgst no aprīļa līdz oktobrim, šo apkārtni apmeklē miljoniem tūristu. Šeit var labi atpūsties pat 3 zvaigžņu viesnīcās. Tā kā ne katrā no tām būs atsevišķas pludmales, peldēties var doties uz Laras smilšu pludmali vai uz oļu pludmali Konjaltā. Divu zvaigžņu – ekonomiskās klases viesnīcas - ir paredzētas tikai pašiem izturīgākajiem tūristiem. Ja brauciens nav pa kabatai, bet ļoti kārojas, var riskēt. Dažiem paveicas un brauciens izdodas veiksmīgs. Optimālākais variants ir 4. kategorijas viesnīcas. Pēc apkalpošanas līmeņa un piedāvātajām iespējām, tās maz atšķiras no augstākās kategorijas. Taču, lai garantēti saņemtu maksimālo gandarījumu, labāk Antālijā izvēlēties 5 zvaigžņu viesnīcu.

Apskates objektus Antālijā var iedalīt mūsdienīgajos, vēsturiskajos un dabas. Visapkārt lielā daudzumā atradīsiet dažādas izcelsmes un kultūru artefaktus: Romas, Bizantijas, Otomāņu, Luciāņu, Pamfīliešu un Ellīnijas.

Lai tos visus apskatītu būs nepieciešamas vairākas dienas, mēneši un, varbūt, pat gadi: kinofestivāls „Zelta apelsīns”, Sabanči piramīda, imperatora Adriana rezidence, Īvlija minarets, Eski Džami mošeja un Kesika minarets, Hidirlika Kulesi tornis un Murata Paša mošeja, arheologiskais muzejs, kā arī tādu seno pilsētu drupas kā Termesosa, Asoendosa, Demre, Finike, Kekova, Karaaliogluparks, Duden ūdenskritums, un daudz citu burvīgu vietu. Tāpēc pēc pirmā Antālijas apmeklējuma nevajadzētu šo gala mērķi nolikt malā pavisam, jo, nākošajā reizē atgriežoties, būs interesanti gan izstaigāt vecās takas, gan arī iepazīties ar jaunām.

Image copyright: Antalya harbour by zolokama licensed under CC BY 2.0