VIETAS
Burvīgā Tenerife
Show tenerife cover 1425590551 5eey facebook 2x

Tenerife ir vieta, kur garlaicīgi nebūs nekad. Pateicoties lieliskajam klimatam, dabai un tūrisma infrastruktūrai, jūs varat nodarboties ar ko vien vēlaties, visu gadu, ar ģimeni vai draugu kompānijā. Tenerife ir lielākā no Spānijai piederošajām Kanāriju salām, kuras atrodas uz rietumiem no Āfrikas. Platības ziņā tā ir nedaudz mazāka par Sāremā Igaunijā.

Šī ir neskaitāmu iespaidu zeme. Varat klīst pa burvīgajām ārēm, zvilnēt pludmalē, kāpt kalnos, iet iepirkties, apmeklēt koncertus un izstādes, izstaigāt vecpilsētu, no sirds izlīksmoties atrakciju parkā vai karnevālā, uzspēlēt golfu, plunčāties okeānā vai šķelt tā viļņus. Uzskaitījums ir nebeidzams, tāpēc apskatīsim, mūsuprāt, labāko, ko sniedz šī sala.

Tenerife var lepoties ar astoņiem golfa laukumiem, kuros var spēlēt 360 dienas gadā. Gandrīz visi no tiem ir moderni un profesionāli aprīkoti.
Dzidrie, visu gadu siltie ūdeņi un zemūdens vulkānu kolonnas, kuros zeļ un plaukst jūras dzīve, padara Tenerifi par izcilu vietu niršanai. Tam piemērotākās vietas ir Las Galletas, Los Gigantes, Loskristianosa un Puerto de la Krūza.

Tenerife ir īpaši labi piemērota arī pārgājieniem. Tā kā dažas no takām nav visiem zināmas, jūs varat stundām staigāt, nesatiekot nevienu dzīvu dvēseli. Labākās pārgājienu vietas ir Anagas Dabas parks, Teno Dabas parks un Teide Nacionālais parks, par kuriem vairāk variet lasīt šeit.

Maska (Masca)
Balansējot uz akmeņaina līdzenuma Teno kalnos (attēlā, augšā), Maskas ciems bija atrauts no pārējās pasaules līdz pat 1970-iem gadiem. Maskas ciemu var sasniegt pa vienu no Tenerifes nervus kutinošākajiem ceļiem, ciemā ir neliels muzejs, daži labas kvalitātes restorāni, un drosmīgajiem – dziļa aiza izturību trenējošam pārgājienam. Šī vieta ir kā sastingusi laikā un ar savu burvību pievilina tūristus. Vēlams ierasties dienas beigās, lai izbaudītu šo ciematiņu visā tā skaistumā.

Garačiko (Garachico)
Reiz Garačiko bija bagātākā Tenerifes ostas pilsēta, līdz 1706. gadā to pārklāja lavas izvirdums. Mūsdienās tas ir viens no populārākajiem vienas dienas ceļojuma galamērķiem, galvenokārt, pateicoties vienreizējai iespējai peldēties lavas veidoto milzu akmeņu pludmalēs. Šie baseini ir dažāda dziļuma, sākot no tādiem, kas piemēroti mazuļiem, ja vien tie nebīstas no subtropu zivtiņām, līdz pat tādiem, kuros grūti sasniegt ūdens gultni.

Vēja tunelis (Cueva del Viento)
Garākais vulkāniskais tunelis Eiropas Savienībā un ceturtais garākais pasaulē - Cueva del Viento - stiepjas gandrīz 18 km garā trīspakāpju tuneļu labirintā zem Icod de los Vinos pilsētas. Angļu valodā vadītās ekskursijas laikā varēsiet aplūkot tādus dabas fenomenus kā lavas alas un lavas terases, kā arī sen izmirušu milzu ķirzaku un žurku fosīlijas.

Drago koks
Turpat, Icod de los Vinos pilsētā ir apskatāms ārkārtīgi sens drago jeb drakona koks. Neviens nezin tā precīzo vecumu, bet tas svārstās no 650 līdz pat 5000 gadiem. Lai arī kāds tas būtu, šis ir lielisks piemērs kokam, par kuru kādreiz ticēja, ka tas esot izdīdzis no nonāvēta pūķa asinīm. Šī interesantā paskata koks vislabāk apskatāms skatoties no Konstitūcijas laukuma jeb Plaza de la Constitución.

Kristīne no Talsiem, pabijusi Tenerifē martā, stāsta, ka viņai visvairāk atmiņā palicis siltais Sahāras vējš, +26 C, melnās pludmales, paradīzei līdzīgā Tenerifes daba un Siāmas atrakciju parks.

Siāmas parks
Taizemes iedvesmotajā milzu ūdens rotaļlaukumā ir dažādi slidkalniņi un adrenalīnu paaugstinoši nobraucieni. Tas ir plašākais un jaunākais Tenerifes atrakciju parks, un par to lielāka Eiropā nav. Visu teritoriju veido taizemiešu arhitektūra un kupla tropiskā veģetācija. No mierīga izbrauciena ar piepūšamo riņķi pa Mai Thai upi, līdz satraucošajam Tower of Power nobraucienam (attēlā, lejā), kas gandrīz vertikāli ved lejup pa 27 m garu nogāzi. Siāmas parks sniegs prieku un jautrību lieliem un maziem.

Loro parks
Blakus Siāmas parkam atrodas tā jaunākā māsa – Loro parks, ar vislielāko papagaiļu kolekciju pasaulē. Loro parka biezās tropu palmu audzes atgādina Juras Laikmeta parku. Šeit ir skatāmi priekšnesumi ar papagaiļiem, delfīniem, zobenvaļiem un jūras lauvām.

Vaļu un delfīnu vērošana
Tenerifes dienvidrietumos, starp Lagomeras salu, ir iespējams vērot vaļus un delfīnus brīvā dabā. Šai piekrastē ir saskaitītas ap 28 plātņvaļu, zobenvaļu, delfīnu un pat zilo vaļu sugu. Šīs vietas siltajos ūdeņos ir barības pārbagātība, tāpēc vaļveidīgos šeit var novērot gandrīz nepārtraukti. Ik dienu tiek organizētas ekskursijas uz šo vietu no Los Cristianos un Los Gigantes.
Kristīne gan brīdina, ka laivas mēdz tik spēcīgi šūpoties, ka nedaudz par daudz esot šķitis cilvēku, kuriem paliek nelabi. Maisiņu izdalīšana visiem pasažieriem ir komandas ik reisa pienākums. Jutīgajiem šoreiz labāk palikt krastā.

Lalaguna
Lalaguna (La Laguna) reiz bija salas galvaspilsēta, bet mūsdienās tā ir šarmanta universitātes pilsēta, kas ir iekļauta UNESCO Pasaules Mantojumu sarakstā, savas labi saglabājušās 16. - 18. gadsimta spāņu koloniālās arhitektūras dēļ. Šeit viens pie otra ir iekārtojušies omulīgi tapas bāri, antikvariāti un grāmatu veikaliņi.

Playa del Duque, Kosta Adehe province
Mazītiņā Playa del Duque pludmale, paslēpusies aiz akmeņaina zemesraga, ir zīmols pati par sevi. Smalkās baltās smiltis, salmu saulessargi un zilbalti strīpainās pārģērbšanās kabīnes vairāk atgādina Karību, nevis Kanāriju salas. To visu papildina izsmalcinātas kafejnīcas, augstākās klases iepirkšanās saloni, greznas luksusa viesnīcu celtnes un skats uz kaimiņos esošo Lagomeras salu. Šīpludmale ir no apkārtnes atrauts jaunbagātnieku un turīgo atpūtnieku rotaļlaukums. Peldieties mierīgajos ūdeņos vai vienkārši uzsūciet saulītes glāstus, jo jūs jau sen esat to pelnījuši!

Tenerifes karnevāls
Liela, skaļa, bezkaunīga, krāsaina un ekstravaganta – tās ir tikai dažas īpašības, kas piemīt Tenerifes karnevāla parādei. Visas nakts garumā notiekošās ielu ballītes nav mieru mīlošajiem! Tomēr karnevāls ir arī uzmundrinošs, labsirdīgs, jautrs un dzīves prieka pilns pasākums, kā arī lielākais festivāls, festivāliem bagātajā salas kalendārā. Ik gadu atšķirīgi karnevāli notiek februārī vai martā, ar vislielāko līksmošanos Puerto de la Kruzā un, protams, Tenerifes galvaspilsētā – Santakruzā.

Katra Tenerifes vēsturiskā pilsēta atzīmē tradicionālos romería svētkus, katra savā datumā. Šo svētku laikā vietējie iedzīvotāji tērpti tradicionālajos tērpos izbraukā ielas ar smalki izrotātiem vēršu ratiem un cienā visus ar vietējiem gardumiem, tādiem kā gofio amasado (pikantas maizītes no grauzdētu graudu mitliem, medu un mandelēm), papas arrugadas (krāsnī cepti kartupeļi ar čilli mērci), vārītām olām, vino del pais (lauku vīnu) un sulīgas grillētas cūkgaļas un liellopa filejas gabaliņiem.

Uzlādējiet sevi ar enerģiju, kuru sniedz neskaitāmās iespējas, tikai, ja arī nepagūstat uz kādu no festivāliem, nepametiet Tenerifi, nepamēģinot vietējo ēdienu! Pēc piedzīvojumiem bagātās dienas iekārtojieties ar skatu uz jūru un nobaudiet vietējās garneles – īsteni gardai Tenerifes pieredzei!

Bienvenido a Tenerife!