VIETAS
Arābu kultūras meka Šardža
Show evening view of sharjah lake and alnoor mosque by skarrufa on dreamstime.com

Izbaudot neskaitāmās Dubaijas un Abu Dabi apskates vietas un atrakcijas, var piemirsties, ka Šardža (Sharjah) nav tikai kaimiņu emirāts, kurā mīt un strādā daudz cilvēku. Iepazīstot to tuvāk, atklājas daudz un dažādi pārsteigumi. Ne velti šo vietu dēvē arī par Līča Pērli.

Par Līča Pērli to sauc arī tādēļ, ka tas ir vienīgais Apvienoto Arābu emirāts, kas atrodas vienlaicīgi uz diviem līčiem – Persijas un Omānas. Šo emirātu veido Šardžas pilsēta, kā arī Kalbas, Dibba Al Hisn un Khorfakkan anklāvi. Šardžas nosaukums cēlies no arābu vārda “šark” (austrumi). Tas ir trešais lielākais emirāts valstī, tikai nedaudz mazāks par Dubaiju. Kopš neatminamiem laikiem Šardža ir bijusi viena no bagātākajām reģiona pilsētām un līdz 19. gs. sākumam tā bija nozīmīgākā osta visā Arābu līcī. Tagad tā ir moderna pilsēta ar bagātu vēstures mantojumu.

Tradicionālāk orientētā Šardža tiek uzskatīta arī par nācijas kultūras galvaspilsētu. Tajā ir daudz ievērojamu muzeju, tradicionālo arābu tirgus laukumu, mošeju un citu seno ēku. Pateicoties valdības nosargātajam vēstures mantojumam un mūsdienās veidotajiem objektiem, šī ir vieta, kur garlaicīgi nebūs nevienam. Tā kā pilsēta ir veidota kā ģimenēm draudzīga vieta, šeit ir ļoti daudz atrakciju, kas patiks gan bērniem, gan arī pieaugušajiem. Atliek vien izvēlēties! Lūk, mūsuprāt ievērojamākās:

Šardžas Mantojuma zona

Sākotnēji Šardža attīstījās apkārt līcim, kura centrā nu atrodas pilsētas Mantojuma zona. Te atrodas atjaunotas senās ēkas un muzeji, kas veltīti Emirātu paražām. Šeit ir iespējams izpētīt arī autentiskās beduīnu ciematiņa ēkas, kas filigrāni atjaunotas, apmeklētājiem piedāvā uzzināt par senajiem šī reģiona iemītniekiem.

Vairāk informācijas var iegūt apmeklējot Šardžas Mantojuma muzeju, kas izveidots kādas ģimenes mājā un kur katra istaba vēsta par atsevišķu Emirātu kultūras aspektu. Souk Al Arsah savukārt ir brīvdabas tirgus, kas atjaunots sākotnējā manierē, un šeit var iegādāties sudraba un koka rokdarbus, juvelierizstrādājumus, tradicionālos tērpus un skaistumkopšanas produktus.

Dibba Al Hisn forts

Al Hisn ir divstāvīgs forts, kas atrodas Šardžas Al Shukh rajonā. Uzbūvēts 1820. gadā, tas nu ir pārvērsts par Dabas vēstures muzeju un Tuksneša parku. Te var aplūkot senas monētas, svarus, rotaslietas, bruņas un ieročus, aizraujošus foto, kartes, kā arī gūt ieskatu pērļu tirdzniecības procesā.

Arābijas Dabas centrs

Blakus Al Hisn, 26 km no pilsētas centra, netālu no Šardžas lidostas, atrodas Arābijas Dabas centrs. Šeit nodarbojas ar reti sastopamu dzīvnieku pavairošanu un aizsardzību. Te ap 100 dzīvniekiem tiek turēti drošā, plašā un dabiskā vidē. Lielāko daļu no šiem retajiem dzīvniekiem var aplūkot klātienē tikai šeit, jo tie savvaļā vairs nav sastopami.

Šī ir arī lieliska vieta bērniem, jo šeit tie var iepazīties ar Arābijas tuksneša augu un dzīvnieku valsti. Trīs dimensiju zālē, botānikas sekcijā un bērnu fermā padraudzēties ar dzīvniekiem. Ģeoloģijas zālē savukārt ir ierīkota audio vizuālā prezentācija, kas izskaidro zemes rašanos, zemestrīces, vulkānu izvirdumus un tektonisko plātņu kustības.

Lai arī muzeju Šardžā ir tik daudz, ka, iespējams, būtu jāieplāno atsevišķu intelektuālo braucienu. Jo noteikti apmeklēt vērts ir: Arheoloģijas, Islāma Civilizācijas, Jūras, un Mākslas muzeju. Pēdējais starp citu tiek uzskatīts par lielāko AAE.

Taču vislielāko iespaidu uz apmeklētājiem atstāj Šardžas Zinātnes muzejs, kurā ar moderno tehnoloģiju palīdzību var iepazīt zinātni izklaidējoties. Šeit tiek demonstrēti dažādi dīvaini un aizraujoši eksperimenti, kas tajā pat laikā ir arī ārkārtīgi izglītojoši. Apmeklētāji šeit var pārbaudīt savu lokanību, satvēriena spēku un balansu, uztaisīt multfilmu, sintezēt mūziku, salikt cilvēka ķermeņa puzli, bet mazākie – apmeklēt jautro Playspace. Turpat atrodas arī iespaidīgais planetārijs Visuma izzināšanai.

Izklaides Al Qasba

Kad muzeju apmeklējumi ir nogurdinājuši, aiziet uz Al Qasba! Šis patiešām ir viens no spēcīgākajiem tūristu magnētiem pilsētā. Tik daudz izklaides un atrakciju iespēju vienuviet nav sastopams gandrīz nekur citur. Visiespaidīgākā atrakcija ir 60 metru augstais panorāmas rats, ko dēvē arī par Emirātu Aci. Bez Šardžas panorāmas, lagūnām un līčiem, sēžot kabīnē var redzēt pat kaimiņos esošo Dubaiju.

Al Jazeera parks

Tikpat aizraujošs ir Khalid lagūnā uz mazas saliņas esošais gleznainais Al Jazeera parks, kas savas 250000 m2 plašās teritorijas dēļ nekad neliks drūzmēties vai stāvēt rindās. Šī ir lieliska vieta piknikam, jo zaļās zonas ir tīras un uzkoptas, un parka teritorijā valda ļoti mierīga noskaņa. Šai parkā ir arī daudz un dažādu spēļu un atrakciju: katamarāni, bērnu vilcieniņš, beseins, kā arī kafejnīcas un uzkodu veikaliņi.

Turpat Khalid lagūnā atrodas arī trešā augstākā strūklaka pasaulē, kas ik vakaru atdzīvojas mūzikas un gaismu pavadījumā, kā arī gājēju un velo celiņš, kas ved apkārt gleznainajai lagūnai.

Iepirkšanās

Šardžā pat tirdzniecības vietas ir apskates vērtas. Visiespaidīgākais ir skaistais Centrāltirgus jeb Blue Soak, kurā var nopirkt visu un pat nedaudz laimes, ja vien turp dosieties atvērtu sirdi. Šī esot visvairāk fotografētā vieta Šardžā ar sešām elpu aizraujošām, zilām flīzītēm izliktām celtnēm. Šeit kopumā ir ap 600 veikalu un galerija, kurā izvietoti dažādi sendienu artefakti – smalki izstrādāti arābu paklāji, kā arī omāņu un jemeniešu antīkie juvelierizstrādājumi.

Brīnumā pavērt muti savukārt liks lielais Šardžas Akvārijs. Šeit pārstāvētas 250 jūras dzīvnieku sugas. Daudzpusīgais centrs apmeklētājiem piedāvā pastaigāties pa tuneļiem, kuriem apkārt peld krāsainas zivtiņas, gar cilindriskām tvertnēm, starp dzeloņraju baseiniem, un viens no tuneļiem pat ved zem jūras. Bet turpat kafejnīcā ir iespējams nobaudīt svaigas jūras veltes vai papriecēt acis suvenīru veikalā.

Šardža, lai arī nav tik krāšņa kā kaimiņos esošā Dubaija, ar saviem muzejiem un kultūras mantojumu, ir tikpat interesanta, ja ne pat vairāk. Jo tieši Šardža ir arābu pasaules kultūras galvaspilsēta!

Starp citu, kad pēdējoreiz bijāt Lietuvas galvaspilsētā? Tieši no turienes ir lieliska iespēja pa taisno nokļūt Šardžā: www.lastmin.lv/84Rgh

Birkas

AAE