VIETAS
Varenā Dubaija, 1. daļa
Show dubai wide2

Šobrīd Dubaija ir kļuvusi par ekvivalentu īpašam dzīvesstilam: augstākās raudzes viesnīcas, pasaules klases restorāni un savdabīgi apskates objekti, un tas viss – tuksneša vidū. Deviņdesmitajos aizsākusi, šī pilsēta ar nelieliem atpūtas mirkļiem turpina attīstīties tikai tās investoriem iztēlotos augstumos, plašumos un diženumā. Dubaijas skaistumu ir grūti apstrīdēt un, pateicoties grandiozajām būvēm, būtu grūti apšaubīt faktu, ka šī ir vērienīga, grezna un apbrīnojama vieta.

Šo vietu apmeklēt ir vērts arī smilšaino pludmaļu, aizraujošo izklaides un piedzīvojumu objektu un dažu vēstures objektu dēļ. Gardēžiem Dubaija piedāvā visu, sākot no ļoti saldiem un gardiem vietējiem ēdieniem, līdz lieliskiem un eksotiskiem svešzemju gardumiem. Nemaz nerunājot par tiem, kam patīk iepirkties, Dubaijas iepirkšanās centri liek elpai aizrauties un ir lietas, kuras šeit maksā tik maz, kā nekur citur.

Dubaija ir pilsēta ar vislielāko iedzīvotāju skaitu Apvienotajos Arābu Emirātos. Šī ir super-bagāto un ļoti nabadzīgo pilsēta un kontrasts šeit ir ļoti manāms. Ap 12% no Dubaijas sastāda vietējie, emirātos dzimušie, kas parasti ir ārkārtīgi bagāti. Taču šī bagātība ir jāapkalpo, kā arī pilsēta jābūvē un jāturpina uzturēt. To paveic ieceļotāji no nabadzīgākām līča valstīm, kā arī Indijas subkontinenta. Pa vidu abiem slāņiem atrodas strauji augošā ekspatriātu masa, pārsvarā rietumnieki, kas dažādos veidos gūst labumu no šīs pilsētas mūsdienu Zelta (lasi – naftas) drudža.

Labā ziņa ir tā, ka visi apskates objekti Dubaijā ir viegli sasniedzami. Pilsēta stiepjas apmēram 40 km gar Persijas līci, kā dēļ viss šeit ir savienots ar taisniem augšup un lejup ejošiem ceļiem. Taksometri šeit ir lēti un daudz, kā arī nesen uzbūvētais metro pārvietošanos atvieglo vēl jo vairāk. Pēdējais, starp citu, ir pasaulē lielākais pilnībā automatizētais, bez vadītāja braucošais metro, ar kopējo garumu 75 km. Ar ko lai sāk? Lūk, mūsu ceļvedis šai brīnumainajā cilvēku radītajā šedevrā

Dubaijas kanāls
Šis sālsūdens kanāls sadala pilsētu divās daļās, ziemeļos atrodas Deira, dienvidos - Bur Dubaija. Šis kanāls ir bijis svarīgs elements pilsētas attīstībā, jo tas piesaistīja pirmos iemītniekus nodarboties šeit ar zvejošanu un pērļu medībām. Jau pirms 4000 gadiem šeit sāka veidoties pirmie ciematiņi. Netālu no Al Maktum tilta vēl aizvien var aplūkot seno laivu piestātni un vērot preču iekraušanu un izkraušanu laivās, dažas no kurām ir pat 100 gadu vecas. Ja paveiksies, varēsiet pat nokļūt šo īpašo laivu iekšpusē. Tāpat varat doties lielo laivu (dou) kruīzā pa kanālu, vai izīrēt mazāku laiviņu (abra).

Bastakija jeb senā Dubaija
Lai gan liela daļa vecās pilsētas ir iznīcināta, Bastakijā vēl aizvien ir sastopama mierīga zvejnieku ciematiņa atmosfēra, kāda šai līcī valdīja senāk. Bastakijas kvartāls atrodas starp Dubaijas kanālu un skaļo Bur Dubaijas rajonu. Šeit mini labirintu veido persiešu tirgoņiem jeb bastakiem reiz piederējušās vēja torņiem rotātas koraļļu un kaļķakmens mājiņas. Tagad tajās ir ierīkotas mākslas galerijas, kafejnīcas, ūdenspīpju jeb šišu kafejnīcas un citas kultūras iestādes.

Netālu iekārtots tekstīliju tirdziņš, kā arī Dubaijas muzejs, kurā var izzināt pilsētas pagātni un pat ielūkoties nākotnē. Muzejs iekārtots vecākajā Dubaijas ēkā – Al Fahidi cietoksnī, kas reiz aizsargāja pilsētu no pirātu iebrukumiem. Pie ieejas muzejā ir apskatāmas senas kartes, kas ataino reģiona ievērojamo izplešanos pēc naftas atklāšanas. Iekštelpās var aplūkot emirātu iedzīvotāju ikdienas paradumus un dzīvesstilu, tāpat arī pērļu zvejošanas un beduīnu paražas un artefaktus no 4 tūkstošu gadu senām alām.

Tuvāk līcim iekārtoti aizraujošie Mantojuma un Niršanas ciemi, kas ir kā iesaldēti laikā brīvdabas muzeji, kur vietējie iedzīvotāji viesus iepazīstina ar Dubaijas seno iedzīvotāju ikdienu. Mantojuma muzejā tiek demonstrēta podnieku un audēju ikdienu, kamēr Niršanas sadaļā apskatāma pērļu zvejnieku dzīve. Šeit tiek atdzīvinātas arī beduīnu un piekrastes iedzīvotāju paražas. No oktobra līdz aprīlim te notiek vietējās mūzikas un deju priekšnesumi, bet apmeklētāji var gūt padomus tradicionālajā medicīnā.

Burj Al Arab
Lai gan zināms, ka nepastāv tādas 7 zvaigžņu viesnīcas, Burj Al Arab šo titulu tomēr ir piesavinājies. Iespējams, pilsētas leģenda, bet patiesība ir tāda, ka nekas tā neizceļas uz Dubaijas debesu fona, kā šī pilsētas augstākā viesnīca. Ēka atrodas uz mākslīgi veidotas salas un tās arhitektūra atgādina kuģa buru, kas vakaros tiek izgaismota ar īpašu gaismu šovu.

Pie ieejas sagaida Rolls Royce flote un foajē – muzikālās strūklakas, kā arī eskalators ar sānu malās ierīkotiem akvārijiem. Ja esat ārkārtīgi elitāra persona, jūs sagaidīs ar uguņošanu no tilta. Ja tomēr neesat, laicīgi rezervējot galdiņu, varēsiet apmeklēt kādu no iekštelpās ierīkotajiem bāriem vai kafejnīcām, sākot no zemūdens restorāna, beidzot ar Skyview bāru 27. stāvā. Numura vai galdiņa rezervēšana ir arī vienīgais veids, kā iekļūt šīs ēkas iekšpusē.

Cilvēku veidotās salas
Pirmais, pārdrošākais un nu jau ikoniskākais no Dubaijas mega projektiem – Palm Džumeira - ir mākslīgi veidotu salu virknējums, kas atgādina palmas zaru. Drīz uz tām tiks uzslietas viesnīcas. Atšķirīgās attīstības stadijās atrodas arī Jebel Ali un Deiras salas, kā arī jau izslavētā Pasaule, kas ir salu arhipelāgs pasaules kartes formā. Par pāris miljoniem ASV dolāru ir iespējams iegūt kādu no šīm „valstīm” savā īpašumā. Kā reiz teicis Dubaijas valdnieks: „Ir nepieciešams vīrs ar vīziju, lai rakstītu ūdenī.” Šīs salas var aplūkot no kādas no augstceltnēm vai dodoties laivu izbraucienā pa līci.

Burj Khalifa
Ja tiek runāts par mega būvēm, tad nevar nepieminēt Burj Khalifa (828 m), kas dotajā brīdī ir augstākā celtne pasaulē. Šeit atrodas vairāki iepirkšanās un izklaides centri, lieliskas viesnīcas, kā arī skatu laukums 124. stāvā ar visplašāko Dubaijas panorāmu.

Jau ierodoties Dubaijā nav iespējams nepamanīt šo gigantisko, smailo kosmosa kuģi atgādinošo milzi. Ieteikums: iegādājieties apskates biļeti iepriekš internetā, lai nebūtu jāstāv rindā pie ieejas. Atgriežoties uz zemes, izstaigājiet skaisti veidotos dārzus un apskatiet vēl vienu pasaulē augstāko objektu – Dubaijas strūklaku. Tā ir 150 metrus augsta, un vakaros sniedz īpašus gaismas priekšnesumus, kas esot saskatāmi pat no kosmosa.

Turpinājums: Varenā Dubaija, 2. daļa

Birkas