VIETAS
Kalnu mīlētāju iecienītā Beldibi
Show 14371883802 dd7b507751 o

Beldibi ir populārs pludmales kūrorts Līkijas pussalā, Turcijas Vidusjūras piekrastē. Tas atrodas uz rietumiem no Antālijas, apmēram pusceļā uz Kemeru. Savu nosaukumu kūrorts ieguvis no nelielas četru kilometru garas upītes. Beldibi kūrortam pieguļ samērā gara piekrastes josla, kuru no vienas puses ieskauj jūras krasts un no otras – Tauru kalnu nogāzes. Šī vieta ļoti patiks dabas, it īpaši kalnu, mīļotājiem un aktīvās atpūtas cienītājiem. Ļoti populāras ir pastaigas pa kalniem, jo maršruts ved cauri ļoti gleznainām vietām.

Beldibi pludmale pārsvarā sastāv no palieliem oļiem. Pie atsevišķām viesnīcām ir nokaisītas smiltis un uzbūvēti pontoni. Šeit ir gan labiekārtotas pludmales ar sauļošanās krēsliem, gan tādas, kas ir tikai daļēji aprīkotas, ir arī mežonīgas pludmales. Ja vēlaties vairāk vientulības, tad izejiet līdz krastam, pagriezieties pa kreisi un dodaties uz jūrā esošajām klintīm, kas atdala kūrortu no Antālijas. Tur ir neliela savvaļas pludmale, kura tiek uzskatīta par vienu no visskaistākajām tuvējā apkārtnē. Pie tās nokļūt var vai nu peldot, vai dodoties pa ceļu. Vēl viena visnotaļ „mežonīga” pludmale atrodas ciematam pretējā pusē.

No peldēm brīvajā laikā atpūtniekiem tiek piedāvāts apmeklēt dažādus apģērbu un ikdienas sīkumu veikalus, kā arī kafejnīcas un restorānus. Tiem, kuriem nepatīk tērēt daudz naudas, paredzēti simtiem mazu veikaliņu, kur tirgo juvelierizstrādājumus, ādas un kažokādas priekšmetus, turku saldumus un suvenīrus. Produktus Beldibi var iegādāties lielveikalos Genpa. Dzīve šai kūrortā rit par un ap tūrismu.

Netālu no Beldibi atrodas grezns arheoloģiskais apskates objekts – senās pilsētas Phaselis drupas. To 7. gs. p.m.ē. dibināja Rodas salas kolonisti un šis bija ievērojams ostas, tirdzniecības un karotāju centrs. No senajiem laikiem ir saglabājušās trīs ostas (austrumu, vidus un dienvidu), nocietinājuma sienas un aizsargtorņi. Kā vēsta leģendas, tieši šeit atrodas Maķedonijas Aleksandra kapa vieta. Lidz tai nokļūt var ar autobusiem no Kemeras, maršruts iet līdz pat Sahilai, Tekirovas virzienā. Vadītājam jāpalūdz pieturēt „Antīkā Phaselis” pieturā.

Pāris kilometru attālumā uz dienvidiem no kūrorta ir vēl viens vēra ņemams apskates objekts – Gejnikas ciemats. Šeit var vienkārši paklīst pa vietējiem veikaliņiem, pasēdēt kafejnīcā vai doties uz tāda paša nosaukuma kanjonu, kas ved uz Tauru kalniem un tālāk uz Likiešu ceļu. Ir vērts aiziet līdz vietai, kur avots ietek Kodžasu ezerā, uz kura atrodas senās pilsētas Marmas drupas. Var aizdoties arī uz seno likiešu pilsētiņu Termesos, kas atrodas uz ziemeļrietumiem no Antālijas. Šeit var aplūkot amfiteātri, gleznainu panorāmu, kā arī karaīmu alas.

Un galu galā būtu grēks neaizbraukt ekskursijā arī uz Antāliju!

Image copyright: Turkish Delight by Tim Fields licensed under CC BY 2.0

Birkas