VESELĪBA
Vairāki īslaicīgi atvaļinājumi sniedz vairāk labuma nekā viens ilgstošs
Show 2538753047 107c08cc92 o

Kā izrādās, krietni vēlamāk atvaļinājumu ir ņemt pa mazām daļām, nevis visu uzreiz. Zinātnieki, ārsti, psihologi un kompāniju vadītāji no dažādām pasaules malām pēdējā laikā ir nonākuši pie secinājuma, ka daudz lielāku un ilgāk paliekošu efektu sniedz īsi un regulāri atvaļinājumi. Viņuprāt, pēc ilgstoša atvaļinājuma, labvēlīgais iespaids uz veselību ir tāds pats un tik pat ilgstošs, kā pēc īsākas atelpas. Loģiski secinot - regulāra, bet īsāka atpūta gada griezumā sniedz lielāku labvēlīgo efektu uz cilvēka labsajūtu un veselību.

Kā liecina zinātniskie pētījumi, atpūšoties reizi sezonā, ieguvums ir krietni lielāks, jo pēc tikai viena, bet ilgstoša atvaļinājuma, apmierinājuma un laimes sajūta saglabājas tikai uz nedēļu. Tādejādi, atpūšoties no darba regulāri, patīkamo atmiņu ir vairāk nekā pēc viena gara atvaļinājuma. Tas tādēļ, ka gara atvaļinājuma laikā prieks par to ar laiku izgaist, jo ir pierasts pie dzīves svinēšanas un atgriezties rutīnā ir vēl jo grūtāk.

Arī veiksmīgais uzņēmējs un miljardieris, Virgin dibinātājs Ričards Brensons ir pielāgojis savu uzņēmumu politiku šim viedoklim. Viņš uzskata, ka normētā darba diena un atvaļinājumu grafiks ir novecojuši standarti un, ka tie nenāk par labu ne uzņēmumam, ne pašiem darbiniekiem. Viņš ļauj saviem padotajiem brīvi izvēlēties, kad un cik ilgi atpūsties. Pēc viņa domām, tādejādi, darbinieki neņems atvaļinājumu, ja nebūs droši, ka tas nekaitēs biznesam. Tiem būs arī iespējams veikt savas personīgās darīšanas sev vēlamajā laikā un darbavietā koncentrēties tikai darbam, savukārt mājās nedomāt par darbu.

Lai arī saprotams, ka tradīcijas mainīt būs grūti, tomēr speciālisti uzskata, ka īslaicīgs atvaļinājums četras reizes gadā paaugstina darbinieku produktivitāti un labsajūtu. Varbūt ir vērts pamēģināt!?

Copyright image: Dream Vacation by Sreejith K licensed under CC BY 2.0

Birkas