KULTŪRA
Vienmēr kārdinošā, krāsainā un daudzveidīgā turku virtuve
Show 15111141809 967f6eb3d8 o

Tiek uzskatīts, ka trīs galvenie pasaules virtuvju veidi ir franču, ķīniešu un turku. Turcijas virtuve vienmēr patīkami pārsteidz savus viesus un pilnībā attaisno savu labo reputāciju.

Turku virtuvei ir ne tikai gadsimtiem senas tradīcijas, tai piemīt arī izteikti laba kvalitāte. Recepšu dažādība un vienkāršība, kā arī izejvielu augstā kvalitāte, tas viss garantē baudu garšas kārpiņām.

Turku virtuvei tipiska ir bagātīga un pikanta garša, taču ne gluži ugunīgi asa. Tiek izmantoti daudz dārzeņu, kas īpaši iepriecinās veģetāriešus. Lai gan turku ēdienkartē tradicionāli tiek iekļauta aitas un jēra gaļa, tā ietver sevī arī visa veida jūras veltes, liellopu un vistas gaļu, tikai ne cūkgaļu, saprotams. Visizplatītākais pagatavošanas veids ir cepšana un grillēšana, tā tiek gatavoti arī slavenie turku kebabi un nacionālie döner kebabi, kā arī köfte, kas ir iecienīts darbaļaužu ēdiens. Tomēr turku ēdienkarte nepavisam neaprobežojas tikai ar grillētu gaļu vien.

Ar oriģinilatitāti un radošumu, ko tik augstu novērtē šefpavāri visā pasaulē, Turcijā var nodarboties vien pēc tam, kad tiek apgūta tradicionālā virtuve un kad beidzot ir izdevies radīt kādu tradicionālu meistardarbu. Bet, tad izrādās, ka inovācijām vairs nav nepieciešamības, jo jaunievedumi nevar pārspēt ideāli pagatavotas pārbaudītas vērtības.

Lūk, daži no turku ēdieniem, kurus noteikti jāpamēģina:

Menemen


Šīs tradicionālās turku brokastis sastāv no sautētos dārzeņos cepta olu kulteņa, kuru ēd vienkārši ar karoti, laužot pamērcē vai uzklāj uz klāt pasniegtas siltas maizītes.

Mantı

Pirmajā acu mirklī manti atgādina ravioli, taču šis tradicionālais turku ēdiens ir pilnībā unikāls gan garšas, gan tekstūras ziņā. Manti ir vārīti vai cepti nelieli liellopa vai jēra gaļas pelmenīši, kurus pasniedz ar jogurtu vai sviestu, un tiem pārsvarā tiek pievienotas arī dažādas garšvielas.

Kuzu Tandır

Tradicionāli, jēra gaļa šim populārajam ēdienam tiek sagatavota lēni grauzdējot veselu gaļas gabalu. To visbiežāk pasniedz ar rīsiem vai kartupeļiem un jogurtu.

Lahmacun

Šo plakano un kraukšķīgo maizīti tradicionāli pārklāj ar malto gaļu, salātiem un citrona sulu. Ērtākai notiesāšanai to var satīt, pārlocīt uz pusēm vai plēst pa daļām. Šis ir lēts un uz katra ielas stūra pieejams ēdiens, kas ir ideāls kā vieglas pusdienas vai našķis ceļojot apkārt. Taču, kamēr vēl tikai plānojat ceļojumu uz Turciju, iesakām apmeklēt autentisko turku virtuvi tepat Rīgas centrā - FoodBox, Pumpura ielā (www.foodbox.lv) un nobaudīt izcilu Lahmacun vai citus turku gardumus.

Image copyright: Lahmacun (Turkish Pizza) by Christopher licensed under CC BY 2.0

Börek

Šiem turku pikantās mīklas izstrādājumiem ir daudz un dažādu variantu, taču tie pārsvarā tiek pildīti ar sasmalcinātu gaļu vai sieru un spinātiem. Bureks var būt sarullēts, kā pufīga smalkmaizīte vai kārtains kā lazanja. Tos pasniedz brokastīs, pusdienās, vakariņās vai kā uzkodu. Lai vai kā, bureks vienmēr ir bezgala gards.

Image copyright: Börek by F_A licensed under CC BY 2.0

Baklava


Šis riekstiem bagātais un sīrupainais mīklas deserts vislabāk tiek pagatavots tieši Turcijā. To bieži klāj sasmalcinātas pistācijas. Baklavai ir unikāla salda garša un to ieteicams ēst svaigu.

Image copyright: Traditional Baklava by Mike65444 licensed under CC BY 2.0

Pide


Nereti saukta par "turku picu", pide ir laivveidīga plakana maize, kuru pasniedz pārklātu ar malto gaļu vai spinātiem un sieru.

Image copyright: Pide by Aaron May licensed under CC BY 2.0

Güllaç [goul:ahč]

Šo tradicionālo desertu parasti pasniedz ramadāna laikā. Tam ir unikāla tekstūra un to gatavo no mīklas, piena, rožūdens, riekstiem un granātābola sēklām. Daźos no variantiem mēdz būt arī citi augļi vai zirņi.

Image copyright: Güllaç by gülin vardar licensed under CC BY 2.0

Meze


Meze ir ierasta uzkoda pie dzērieniem vai kā pilnas ēdienreizes aizstājējs. Tās ir dažādas aukstās uzkodas, kuru klāstā ir ap 20 izvēlēm, pupiņu ēdieniem, salātiem un uz maizes smērējamiem pavalgiem mazākos trauciņos.

Image copyright: Mini meze course 1 by secretlondon123 licensed under CC BY-SA 2.0

Dolma


Par dolmu kādreiz sauca pildītas vīnogu lapas, bet mūsdienās tas attiecas uz visiem pildītajiem dārzeņiem. Vīnogu lapas ir ļoti populāras Turcijā, bet tik pat izplatīta ir pildīta paprika, baklažāni un cukini.

Image copyright: Dolma, stuffed grape leaves by Lesya Dolyk licensed under CC BY 2.0

Lokum

Lokum, ko dēvē arī par Turkish Delight, ir riekstu saldumi ar dažādām garšām un pildījumiem, bieži vien tie ir pārklāti ar pūdercukuru. Vislabāk tos izbaudīt svaigus, jo iepakojumā nopērkamajiem mēdz būt pārāk maz pildījuma un par daudz cukura, kas tos izkaltē.

Image copyright: Photo by Brian Jeffery Beggerly licensed under CC BY 2.0

Pilav

Turku rīsi ir, vienkārši sakot, gardi. Ar sviestu bagāti un grauzdēti, tie var būt pat visgardākā lieta uz šķīvja, un tas nav nemaz tik slikti. Pie izdevības pārlejiet rīsiem jogurtu - tie kopā garšo patiešām lieliski!

Image copyright: Toasted-Bulgur Pilaf by F_A licensed under CC BY 2.0

İmam Bayıldı


Šī ir ļoti garda, sātīga un daudzveidīga pildītu baklažānu uzkoda. Baklažāni var būt pildīti ar rīsiem, bulguru, malto gaļu vai dārzeņiem. Tos apziež ar eļļu vai sviestu un cepj vai vāra uz plīts.

Image copyright: İmam bayıldı by Gourmandise licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Künefe

Šis ir unikāls turku deserts, ko gatavo cepot sieru kopā ar rauga mīklas strēmelēm un pārkaisa ar pistācijām. Šis ir populārs nakts izklaižu ēdiens, jo to ir grūti pagatavot mājās.

Image copyright: künefe by elif ayse licensed under CC BY 2.0

Balık Ekmek

Šī ir īpašā turku zivju sviestmaize, kuru vislabāk nobaudīt atrodoties pie ūdens, vai nu laiskojoties Bodrum pludmalē, vai zvilnējot Stambulas Bosforā, jūs atradīsiet krastā pietauvotus peldošos zivju restorānus - noteikti nepalaidiet garām iespēju iegriezties kādā no tiem!

Salep


Ceļojums uz Turciju nebūs pilnīgs bez tā saucamā salep nogaršošanas - tas ir silts un patīkams dzēriens, ko gatavo no orhidejām un pārkaisa ar kanēli. Līdz ar samazinājušos orhideju piegādi, salep ir aizliegts eksportēt un to var nobaudīt tikai Turcijas teritorijā.

Image copyright: Vended salep by Scott Dexter licensed under CC BY 2.0

Kas attiecas uz dzērieniem, tīrs avota ūdens ir vienmēr brīvi pieejams. Dzeriet labāk pudelēs iegādājamo - tas ir nopērkams visur. Dažviet drīkst lietot arī krāna ūdeni, bet par tā tīrību neviens nevar būt drošs. Turcija ir izslavēta ar tās sulīgajiem augļiem un līdz ar to - augļu sulām. Šeit ir nopērkams arī tā saucamais airan, kas ir jogurts sajaukts ar avotu ūdeni, tas ir viegli sālīts un pēc garšas atgādina paniņas. Tas labi garšo kopā ar kebabiem. Islams aizliedz alkohola lietošanu, taču daudzi lielpilsētu turki ir eiropejiska dzīvesstila piekritēji, un apmēram 15% no visiem iedzīvotājiem maltītes laikā ir paraduši iedzert kādu dzērienu.

Visiecienītākie ir alus, vīns un raki, kas ir tīrs vīnogu brendijs ar anīsa piedevu, atšķaidīts ar ūdeni. Tiek piedāvāts arī džins, degvīns, viskijs un dažādi liķieri.
 Turku tēja ir valsts mēroga stimulators, kurš tiek lietots arī brokastīs, kamēr izslavētā turku kafija ieņem attālinātu otro vietu.

Cover image copyright: Turkish cantina by Quinn Comendant licensed under CC BY 2.0

Birkas