VIETAS
Supermiers Gija de Izorā
Show europemediterraneanspaincon espcostablancacartagenaelcheandbotanicalgardens

Miera osta Gija de Izora (Guía de Isora) atrodas Tenerifes rietumu krastā, Santakrusas provincē, 60 km no salas galvaspilsētas Santakrusas. Pateicoties novietojumam salas iekšienē, kūrorts ir pasargāts no pasātiem, un šeit raksturīgs sauss un saulains klimats. Tradicionāli šis ir bijis tomatu un banānu audzēšanas centrs, taču nu uz šejieni burtiski “ripo” tūristu autobusu straumes, kuras pievelk šīs apkaimes iespaidīgā daba, miers un daudzās izklaides iespējas.

Šis ir nepārtraukti progresējošs kūrorts, kurā vēl aizvien ir jūtama arī seno dienu Kanāriju salu sajūta. Senajā ostā ir pietauvotas mazas laiviņas un Alkalas zvejnieku ciematā vēl sagalabājies skaists centrālais laukumu. Pateicoties ciemata mieram, šī ir iecienīta vieta sērferu vidū. Taču visvairāk tūristu pulcējas Playa San Juan pludmalēs, kur atrodas arī neliels līcis, ko īpaši iecienījušas ģimenes ar bērniem.

Arī bez pludmales Gija de Izorā ir daudz jauku vietu, kur atpūsties. Palmām apstādīto promenāžu malās atrodas vairāki restorāni un omulīgi bāri, kuros var iekārtoties, lai vērotu kā saule noriet aiz Lagomeras salas. Pati pilsēta atrodas kalnos un uz šejieni ved ceļi, kas ir tik šauri, ka atliek brīnīties, kā pa tiem spēj pārvietoties autovadītāji. No pašas pilsētas paveras lielisks skats uz Atlantijas okeānu un tā ir pilna maziem veikaliņiem, kā arī brīvdienās šeit darbojas tirgus.

Krasta zonā un pašā kūrortā ir vērojami vairāki iespaidīgi klinšu veidojumi, un netālu no kūrorta robežas plešas Teides Nacionālais parks, kura centrā ir Spānijas augstākais kalns - Teide. Kalna pakājē atrodas piemīlīgie Čio un Čirčes ciemati ar bruģētām ieliņām un baltām mājiņām. Tradicionālo arhitektūru var baudīt arī El Jaral un Las Fuentes ciematiņos, kamēr Činčes un Aripes ciemi izceļas sava aborigēnu mantojuma dēļ. Tāpat apskates vērta ir Gaismas Dievmātes baznīca (Nuestra Señora de La Luz), kurā skatāmi vairāki ievērības cienīgi, restaurēti sakrālās mākslas darbi.

Golfa faniem - netālu no Gijas de Izoras, pasakainā vietā atrodas augstākās klases golfa laukums - Abama Golf Course. Tāpat šeit populāri ir dažādi ūdenssporti, makšķerēšana, kā arī vaļu un delfīnu vērošana.

Mazās Gijas de Izoras ieliņas ir mājvieta vairākiem suvenīru, rokassomiņu, apakšveļas un dizaineru veikaliņiem. Savukārt sestdienās pilsētas galvenajā laukumā iekārtojas fermeru tirgus, kurā ir iespējams iegādāties vietējos Manchego un Arico sierus, kā arī vietējo medu. Iesakām pievērst uzmanību koka izstrādājumiem, kuri šeit ir īpaši filigrāni un interesanti.

Ja grasāties apmeklēt šo vietu rudenī, ņemiet vērā, ka trešajā septembra sestdienā šeit norisinās lielas vietējā mēroga svinības. Tās saistītas ar iepriekš minēto Gaismas dievmāti un parasti ir plaši apmeklētas. Neskatoties uz vietējiem svētkiem un dažiem festivāliem, Gijā de Izorā pārsvarā valda absolūts miers un naktsdzīve šeit praktiski neeksistē.

Ļaudis pārsvarā vakarus pavada vakariņojot promenādē un baudot kokteiļus ar skatu uz jūru. Kad bāri slēgti, vairums pāru izvēlas naksnīgas pastaigas pa liedagu, kamēr nemierīgākie dodas uz netālajiem Loshigantesa, Puertosantjago vai Plaja de Lasamerikas kūrortiem, kur atvērti vairāki kabarē, karaoke bāri, deju zāles un vietas, kur turpināt nakti līdz pat rīta gaismai!