VIETAS
Krētas reģioni
Show elafonisi crete0216

Kā reiz teicis Krētā dzimušais autors Nikos Kazantzakis, “Krētas noslēpums ir ļoti dziļš. Ik viens, sperot kāju uz šīs salas, izjūt noslēpumainu spēku, kas maigi un patīkami ieplūst viņa vēnās, un to, kā viņa dvēsele sāk augt.” Cilvēki ir pievilkušies pie šīs salas jau tūkstošiem gadu senā vēsturē. Krēta bija Mīnojas civilizācijas centrs (~3000.g. - 1400.g p.m.ē.), kas pašlaik tiek uzskatīta par vecāko reģistrēto Eiropas civilizāciju, un, starp citu, ļoti pamatoti pretendē uz leģendērās Atlantīdas pēcteču godu. Šie, vai kāds cits spēks vēl joprojām ik gadu uz Krētu vilina vairāk kā 2 miljonus cilvēku, padarot to par visvairāk apmeklēto galamērķi visā plašajā Grieķijas teritorijā.

Iespējams, tas izskaidrojams arī vienkārši ar to, ka šeit ir praktiski 'viss' - sākot ar nebeidzamām smilšu pludmalēm, akmeņainiem līčiem, kalnu ciematiem, pludmales bāru plejādēm, mutuļojošu naktsdzīvi un, beidzot ar gaišiem saules glāstiem lielāko daļu gada. Šī kalniem bagātā, 260 km garā un ne vairāk kā 60 platā, lielākā no Grieķijai piederošajām salām, ir iedalīta 4 reģionos. Plešoties no austrumiem uz rietumiem, tie ir: Lasiti (austrumos), Iraklija (int.: Heraklion, centrālajā Krētā), Retimno un Hanija (rietumos). Šķiet dzirdēti? Noskaidrosim, kāpēc!

Lasiti

Lasiti ir Krētas visvairāk austrumos esošais reģions un arī viens no unikālākajiem. Pateicoties tā daudzajām kristāldzidrajām pludmalēm, reģions pie sevis vilina neskaitāmi daudz tūristu ik sezonu. Šī Krētas daļa ir arī slavena ar saviem daudzajiem intriģējošajiem vēstures pieminekļiem, arheoloģiskajiem objektiem un dabas skaistumu. Turklāt, reģions ir mājvieta daudziem tradicionālajiem ciematiem, kas joprojām spilgti glabā savas bagātās kultūras tradīcijas. Populārākie šī reģiona apskates objekti ir: reģiona galvaspilsēta Ajosnikolas (Agios Nikolaos) un tajā esošais Bezdibeņa jeb Vulismeni ezers, Elundas ciematiņš, tai iepretīm esošā Spinalonga sala un ajā atrodamie Venēciešu forts un ex-spitālīgo kolonija. Nobeidzot nebeidzamo plejādi, Vai Palmu pludmale ir īpašs dabas parks, kas gan lielākā palmu audze Eiropā, gan arī izbijusī hipiju kolonija.

Iraklija

Iraklija ir lielākais Krētas reģions un arī viens no populārākajiem galamērķiem uz šīs salas. Reģions ir vairāku lielisku arheoloģisko dārgumu mājvieta, tādu kā, piemēram, apbrīnojamā mīnojiešu pils senajā Knosas pilsētā. Galvaspilsēta - Iraklija vienlaicīgi ir arī lielākā pilsēta Krētas salā un viens no ievērojamākajiem Grieķijas urbānajiem centriem. Šajā vēsturiski bagātajā pilsētā noteikti jāuzmeklē arī kādi no tās daudzajiem aizraujošajiem muzejiem, jāizložņā Iraklijas vīnogu nogāzes, jāpazvilnē Stalis pludmalē un vienkārši jāļaujas piedzīvojumam!

Retimno

Retimno ir mazākais Krētas reģions, un izslavēts ar savām apdullinošajām kalnu ainavām, iespaidīgajām pludmalēm un vēstures pieminekļiem. Bez lieliskās ainavas, reģions ir izslavēts arī ar tā vēsturiskajiem ciematiem un rosīgajām pilsētām. Reģiona galvaspilsēta, Retimno, ir neapšaubāmi viena no Krētas apburošākajām pilsētām, un ir pilna ar raksturu, kas izpaužas ik uz soļa - sākot no apbrīnojamās arhitektūras, beidzot ar tās bagāto kultūru. Noteikti vērts apskatīt seno Retimno pilsētā esošo venēciešu pili un Paksimādijas salu, uz kuras esot, starp citu, esot piedzimuši dievs Apollo un dieviete Artemisa.

Hanija

Hanijas reģionā dominē varenie Baltie kalni, jeb Lefka Ori (2500 m), un tas ir tikpat slavens arī ar savām daudzajām pludmalēm, ieskaitot fantastisko Balos, padarot šo reģionu par ideālu brīvdienu galamērķi. Šī reģiona galvaspilsēta ir Hanija, kuru arī, protams, ir vērts apmeklēt. Kaut vai tāpēc, ka šī senā pilsēta ir mājvieta dažādām apburošām celtnēm, un ir smalks viduslaiku arhitektūras piemērs. Klīšana pa tās ieliņām ir patiesi aizraujoša pieredze. Visvairāk apmeklētie apskates objekti šeit ir senā Hanijas osta, venēciešu bastions, kas atrodas viens pie otra, elpu aizraujošā Samāriešu aiza, kā arī izbijusī pirātu sala Gramvusa, kas atrodas iepretim Balos lagūnai.

Birkas