VIETAS
Izklaide Krētā
Show crete nl

Krēta, bez baudas estētiem, vēstures un nebeidzamu pludmaļu cienītājiem, sniedz mierinājumu arī gardēžiem un nakts dzīves alkstošajiem. Vietējos un iebraucējus vienlīdz laipni sagaida daudzajos pilsētas centru bāros, ēstuvēs, klubos, ūdens malu lokālos un vietējos vīnu bāros. Krēta spēlē nozīmīgu lomu Grieķijas ekonomikā un kultūras mantojuma ziņā, vienlaicīgi saglabājot tās īpašās vietējās kultūras iezīmes, kas īpaši labi novērojamas dzejā un mūzikā. Krēta arī ir pirmās Eiropas civilizācijas - minojiešu kultūras šūpulis, kuras nospiedumi manāmi praktiski ikvienā salas nostūrī.

Tāpat kā Latvija, arī Krēta iedalās 4 reģionos (Iraklijas, Hanijas, Retimno un Lasiti), un puse no iedzīvotājiem dzīvo pilsētās, kamēr otra puse - lauku reģionos. Kamēr Krētas provincē rit mierīga, un bez maz idilliska lauku ikdiena, salas lielākajās pilsētās dzīve un uzdzīve sit augstu vilni, kas nebeidzot mutuļot praktiski 24h diennaktī. Šo pilsētu centru bāri un deju klubi mēdz prasmīgi izmantot savu ievērojamo Venēcijas mantojumu, iekārtojoties skaisti velvētās vai arkādēm apdarītās senās celtnēs, ex-noliktavās vai pat kuģu būves rūpnīcās. Ārpus pilsētas esošie lokāli parasti atrodas pludmales liedagos, un tie pārsvarā sāk darbu neilgi pēc, vai nedaudz pirms pusnakts. Jāņem arī vērā, ka daudzas no iestādēm, neizturot ekonomisko spiedienu ir aizvērušās, vai ievērojami ierobežojušas savu darba laiku.

Turklāt, dzērienu cenas nav samazinājušās un paliek nemainīgi, relatīvi, augstas. Piemēram, vietējais alus maksā no 4.50–6€, kamēr kokteiļi - 7–10€. Izņēmums mēdz būt krētiešu rakí (alias tsikoudiá), ouzo vai tsípouro mazā (100-200ml) karafē, kas dažkārt maksā pat mazāk par pudeli ūdens un bieži tiek pasniegts kā aperatīvs šotos. Savukārt, ja ceļojums paredzēts veselīgākā gaisotnē, jāatzīmē, ka Krētas saulainais, siltais klimats un bagātīgā augsne sniedz tādus dabas labumus kā olīvu un vīnogu audzes, un pat tādus tropiskos augļus kā avokado un banāni. Turpinājumā, piedāvājam rakstu sēriju, kurā aplūkosim salas lielākās pilsētās, to labākās atpūtas vietas, ēstuves, pārdotuves un to, kas sagaidāms nakts dzīvi baudot.