VIETAS
Iraklijas izklaides
Show header rotator venetianharbor

Krētas lielākā un apdzīvotākā pilsēta ir arī salas galvaspilsēta. Šeit valda lielpilsētas gars, labi attīstīta infrastruktūra un tūristu duna, kas atbraukuši šejienes kultūras un vēstures objektus lūkoties. No Krētas pilsētām Iraklija gan ir vistrokšņainākā, bet tas vienlīdz piedod tai īpašu šarmu, kādu citur neatrast. Lieliska vieta, uz kuru atbraukt dienas vai divu vizītē, lai izstaigātu pilsētas ielas, iepirktos, protams, aplūkotu daudzos šejienes venēciešu un minojiešu kultūru celtos objektus, un koncentrētā veidā izjustu īstenu Grieķijas atmosfēru. Esot Krētā, šī pilsēta noteikti jāapmeklē un jāizstaigā tās minojiešu laika Knosas pils drupas, ostās esošie venēciešu Koules cietoksnis, vaļņi un arsenāls. Visapkārt pilsētai atrodamas neskaitāmas strūklakas, kā arī skulptūras, statujas un krūštēli ar vietējām un pasaules mēroga personībām (piem. El Greko, Nikos Kazancakis u.c.).

Atpūta Iraklijā sniedz dažādību visas dienas garumā - sākot ar sauļošanos kādā no lieliskajām pludmalēm, beidzot ar lustēšanos līdz pat rīta gaismai tur, kur vien ballītes gars ir aizvedis. Iesakām dienu uzsākt t.s. Lauvas laukumā, jeb Plateia Venizelou, kur akmens lauvas balsta iespaidīgu venēciešu strūklaku. Laukums ir burtiski pieblīvēts ar kafejnīcām, kurās baudīt tradicionālas grieķu brokastis. Ja grasaties apmeklēt 4500 gadu seno Knosas pili, dariet to pašā rīta agrumā, kad tūristu mazāk un saule ne tik spoža. Starp citu, šie 5 km (no pilsētas centra) izmaksās ap €5.

Lieliska izvēle pusdienošanai ir Hersonisai netālu esošais Koutouloufari ciems, vai senais Archanes ciems, kas atrodas vīnogulājiem klātos kalnos, 9,5 km uz dienvidiem no Knosas. Visapkārt ciema skvēram ir tavernas, kurās baudīt gardās grieķu mezes (daudz mazu uzkodu un ēdienu, kurus baudīt ar vīnu, alu vai ouzo) visdažādākajās kombinācijās. Turklāt, Archanes reģiona vīna darīšanas tradīcijas esot saglabājušās no minojiešu laikiem, un šeit notiek regulāri vīna festivāli. Papildus bonuss ir skats, kas paveras no šī kalnu ciemata - minojiešu laika drupu un bizantiešu baznīcu kombinācijas skaistums reibina vairāk par šejienes mājas vīniem! Tāpat, lieliska izvēle maltītēm ir Hersonisas krastmalas restorāni, 4 km attālumā no Malijas esošais Stalis ciems ar tradicionālajām tavernām, kā arī Grammatikaki iela, kas specializējas uz tādiem klasiskajiem krētiešu gaļas ēdieniem kā stifado un kleftico.

Atpakaļ pilsētā, Iraklijas muzeji un tirgus laukumi var pavisam mierīgi nozagt visu pēcpusdienu. Ja, tomēr, izdodas izrauties, no iepriekš minētā Lauvu laukuma dodaties uz dienvidiem cauri Nikos Fokas laukumam, uz t.s. Odos 1866 - Iraklijas tirgus ielu, kur vietējie tirgoņi iesāk dienu ar tradicionālo krētiešu rituālu - cigareti, tasi ogļu melnas, stipras un biezas kafijas, kā arī raki šotu. Turklāt, šeit var iegādāties, sākot no visa, kas nepieciešams piknikam - lokālos sierus, olīvas un vīnu, kā arī vietējos zālīšu uzlējumus un tinktūras (no pret-bronhīta līdzekļiem līdz vietējai 'Viagrai'), kaut spaiņiem savvaļas gliemežu un ko tik vēl ne! Tirgoņi sāk parādīties ap 8:00 un nestrādā ilgāk kā līdz 14:00, no pirmdienas līdz sestdienai.

Par Krētas tematiskajiem parkiem var lasīt šeit

Grieķijas vietējo modes dizaineru darbus var aplūkot un iegādāties Brīvības laukumā atrodamajos salonveikalos, kamēr juvelierizstrādājumus - El Venizelou ielā Hersonisā, kā arī uz Malijas pludmales promenādes. Ja ir atvēlēts laiks arī bezbēdnīgai zvilnēšanai vai piknikam, ideālu zemes pleķīti atradīsiet kādā no neaptverami plašajām un skaistajām Iraklijas pludmalēm - no koptās un labiekārtotās Malijas, beidzot ar neskartajiem un nelīdzenajiem neapdzīvotās Dia salas līčiem - te apmierinātas tiks visdažādāko atpūtnieku gaumes. Starp citu, ērtai Krētas iepazīšanai, ļoti izdevīgi apmesties tieši Hersonisā, kas atrodas gandrīz salas vidienē, tikai 24 km attālumā no Iraklijas un ne vairāk kā 100 km - no praktiski visiem “karstajiem” Krētas galamērķiem. Turklāt, tā ir ļoti aktīva un pulsējoša pilsēta ar jauneklīgu noskaņu, gleznainu ostu, skaļu centrālo ielu un ugunīgu naktsdzīvi, kas tā vien ielūdz pavadīt saulrietu tās jūrmalā ar olīvēm un vietējo vīnu.. Vai diviem.

Atlicis spēks vēl arī ballītei? Iraklija un tās apkārtne ir vieta, kas vislabāk iemieso Krētas naktsdzīvi. Tā, piemēram, Hersonisu gluži vai pārņēmuši dažādi bāri un naktsklubi, kamēr pat tā nobāl visa tā priekšā, ko piedāvā Malijas pludmale. Tas pateicoties tur regulāri notiekošajām putu ballītēm, daudzajiem šotu bāriem un reibinošajām naktsklubu rindām. Iraklijā, ballīte, kas iesākusies līdz ar saules rietu, nemanot mēdz aizvest līdz saullēkta sagaidīšanas priekiem. No bungādiņas satriecoša papliekana grieķu pop, jeb ellinádiko, beidzot ar pieklusinātas tradicionālas un elegantas džeza mūzikas - Krētas galvaspilsētā atrodams viss!

Turpinājumā: Saldā Hanija