VIETAS
Dievu un titānu rotaļu laukums - Halkidiki
Show halki

Halkidiki (arī - Chalkidiki), ir pussala Grieķijas ziemeļu daļā, netālu no Saloniki pilsētas. Šis reģions ir ievērojams ar to, ka sastāv no trīs pirkstiem līdzīgiem zemes izvirzījumiem, kas iestiepjas Egejas jūrā. Netaisnīgi par maz novērtēts Grieķijas galamērķis, kaut vai lieliskām pludmalēm nosētās, 550 km garās krasta līnijas dēļ vien. Pieskaitot Halkidiki vēstures un mitoloģijas mantojumu, gleznaino kalniem, olīvēm un priedēm klāto dabu, nav īsti saprotams, kāpēc šo pussalu apmeklējuma ziņā vēl aizvien apsteidz tādi Grieķijas galamērķi kā Krēta, Korfu un Roda.

Par dīvainās formas pussalas veidošanos pastāv vairākas leģendas, zināmākā no kurām ir tāda, ka milžu cīņu laikā dievs Poseidons dusmās trieca (vai arī vienkārši nozaudēja) savu trīsžuburu šķēpu jūrā. Savukārt pašu Halkidiki iedzīvotāju vidū pastāv pat atsevišķs stāsts par to, kā šīs trīs pussalas katra atbilst atsevišķam cilvēka dzīves posmam.

Ar tūrēm uz visiem trim atzariem varat iepazīties var šeit

Tā, pirmais no pirkstiem - košā, mutuļošojā un nekad nesnaudošā Kasandra esot piemērota vīriešiem, kas vēlas atrast sev draudzeni. Šis ir arī visvairāk attīstītais kūrorts ar mūsdienīgām viesnīcām, baltu smilšu pludmalēm, kas ieguvušas Zilā karoga statusu un moderniem naktsklubiem. Bez lieliskas nakts dzīves, šeit ir arī vairāki arheoloģijas objekti, tādi kā Stageira - Aristoteļa dzimšanas vieta (attēlā augšā) un mūsu ēras sākumā tik nozīmīgā Olinta (Olynthus) pilsēta (attēlā zemāk), kas mūsdienās slavena ar savām izcili saglabājušamies mozaīkas grīdām un sienu gleznojumiem.

Aplūkojiet ceļojumus uz Kasandru un lasiet vairāk šeit.

Otrais un vidējais no pirkstiem - Sitonija esot lieliska izvēle vīriem, kas jau atraduši savu otro pusīti un alkst romantisku, vai arī atpūtu ģimenes lokā. Šī pussala izceļas ar izteikti mierīgu atmosfēru un lētākām cenām nekā Kasandrā. Sitonijas piekrastēs ir sastopama lielāka dažādība - ar vairākām zvejas ostām, noslēgtiem līcīšiem un pievilcīgām lagūnām. Tāpat kā visa Halkidiki, arī Sitonija ir klāta priežu mežiem, taču tā ir krietni kalnaināka un ne tik līdzena kā Kassandra. Rietumu krasts ir pussalas "maigākā" puse, krietni komercializētāka nekā austrumu piekraste, ar garām un dziļām smilšu pludmalēm un rosīgām jahtu piestātnēm.

Vēlaties doties uz Sitoniju jau drīzumā? Vai, tomēr, palasīt vairāk..

Trešajā pirkstā, pār kuru dominē 2000 m augstais Atos kalns, vietējiem labāk zināms kā Aghion Oros, jeb Svētais kalns, savukārt mīt ap 2500 pareizticīgo mūku. Jau apmēram tūkstots gadu šajā autonomojā apgabalā aizliegts uzturēties sievietēm, tai skaitā pat sieviešu kārtas dzīvniekiem. Turklāt, ik dienu teritorijā tiek ielaisti 100 ticīgo un tikai desmit neticīgo, kuriem visiem nepieciešamas speciālas atļaujas. Tādēļ, vietējie uzskata, ka šī vieta piemērota kungiem, kurus mīļotā pametusi, kā arī tiem, kas vēlas aizbēgt no laicīgās pasaules, meklējot patvērumu tuvāk Dievam.

Poligira atrodas Centrālajā Maķedonijā ir Halkidiki prefektūras administratīvais centrs un mūsdienīga pilsēta ar aizraujošu vēsturi, gleznainu vecpilsētu un patīkamu atmosfēru. Īpaši interesants ir šeit esošais arheoloģiskais muzejs. Te aplūkojami aizvēsturiski eksponāti no visas Halkidiku pussalas, kā arī objekti no tādiem periodiem kā: ģeometriskais, arhaiskais, klasiskais, hellēnistu un romiešu.

Pa ceļam uz vai no lidostas noteikti pieturiet pie pasaulē slavenās Petralona alas un Antropoloģijas muzeja. Šī ala ir ievērojama ar to, ka šeit tika atrasts 700 000 gadus vecs senākā eiropiešu priekšteča - Archanthropus galvaskauss. Muzejā apskatāmas dažādu dzīvnieku fosīlijas, kas atrastas kopā ar galvaskausu, bet pašā alā - milzīgs daudzums stalaktīdu un stalagmītu.

Lai arī kuru no Halkidiki atzariem izvēlētos doties, visos sagaida kristāldzidri ūdeņi, lieliskas pludmales un priežu sili, kas klāj daudzos kalnus, kuri, savukārt, sniedzas līdz pašam jūras krastam, dāvājot lielisku dabisko pavēni. Iesakām apsvērt turp doties ne tikai vasarā, bet arī maijā un, piemēram, septembrī, kad ūdens ir jau / vēl aizvien silts, saulīte patīkami silda nevis karsē un visapkārt nemudž tūristu bari. Var pat paveikties tiktāl, ka visa pludmale pieder jums vieniem pašiem!