VIETAS
Atpūta Ajosnikolajā
Show agios lake nl

Šī nelielā, bet tūristu iecienītā pilsēta atrodas uz austrumiem no Iraklijas, ziemeļiem no Irapetras un uz rietumiem no Sitijas. Tās nosaukums dots par godu jūrnieku patronam Svētajam Nikolasam. Pilsētas centrā atrodas Lohnesa ekvivalents - Vulismeni ezers. Lai gan krietni mazāks par skotu līdzinieku, arī tas apvīts ar neskaitāmām aizraujošām leģendām - runā, ka tam nav dibena, ka tur reiz peldējusies dieviete Atēna, un, ka vācu armija tur nogremdējusi lērumu savu kara ieroču. Lai vai kāda būtu patiesība, apaļais ezers ir skaista vieta ar tā krastos esošām laivu piestātnēm, atkailinātām klintīm un Krētai tipisko arhitektūru. Pati Ajosnikolaja izstaro mieru un relaksētu atmosfēru, tāpēc to nereti dēvē par Krētas Santropēzu.

Reibinošas ir ne tikai Ajosnikolajas ainiņas, bet arī mūsu cenas!

Kā jau visā Krētā, arī šeit ir vairākas pludmales, lai katrs atpūtnieks varētu piemeklēt sev atbilstošāko. Bez populārajām un ļaužu piepildītajām Ammos un Kytroplatia pludmalēm, 1 km uz dienvidiem gar krastu no Ajosnikolajas centra atrodas arī lieliskā Almyros smilšu pludmale, kurā ir krietni mazāk cilvēku un, līdz ar to, plašākas sauļošanās zonas. Pa ceļam uz Elundu ir vērts iegriezties arī Ammoudi pludmalē, kurā pa dienu valda brīvdomīga atmosfēra un vakaros - sikspārņi. Jāuzmanās gan ir tikai no paisuma viļņiem, kas šeit var būt īpaši spēcīgi. Alaternatīvi - milzu viļņus un citus adrenalīna priekus kontrolētā vidē varat doties baudīt uz kādu no diviem Ajosnikolajas milzu ūdens atrakciju parkiem - Aquaplus Water Park vai Watercity. Tāpat, no pilsētas ostas varat doties regulārajās laivu tūres uz Santorini vai Spinalonga salām.

Rītu šai pilsētā lieliski uzsākt kādā no specializētajām kafejnīcām, tādā kā Aroma Coffee Shop. Šajā aromātu valstībā varat nobaudīt plašu spektru svaigi maltas kafijas, biskvītus, saldumus, riekstus, arī vīnu stipros alkoholiskos dzērienus, kā arī iegādāties skaistu ar rokām darinātu vara briki, kurā pēcāk pašiem pagatavot kafiju grieķu gaumē. Tradicionālās mezes, svaigas mīdijas un pat vistu safrānā par saprātīgām cenām var baudīt restorānā Chrisofyllis, kur ir arī plaša ouzo izvēle un vairāki vietējie vīni. Arī izteikti tradicionālā stilā iekārtotais Embassy piedāvā plašu vietējo ēdienu klāstu un īpaši lepojas ar svaigajām un sulīgajām olīvēm. Omulīgajā, ģimenes pārvaldītajā Faros tavernā, savukārt, lepojas ar plašu gaļas un zivju ēdienu sortimentu. Jāuzteic milzīgās salātu porcijas, bezmaksas raki un lieliskā atrašanās vieta pašā jūras krastā. Lai atrastu tradicionālās noskaņās ieturēto Sarri's, jāuzkāpj kalnā un tad jādodas 20m lejup. Tur tiksiet apbalvots ar dažādiem izciliem ēdieniem un mezēm, kuras komplektā ar vīnu izmaksās nieka 9€.

Ajosnikolajā atradīsiet arī plašu kafejnīcu, bāru, diskotēku un nakts klubu izvēli, kā arī tradicionālos krodziņus un tavernas, kuros pavadīt aizraujošus vakarus tērzējot ar runātīgajiem vietējiem. Pašā pilsētas centrā gan nav tik dzīvelīga nakstdzīve kā blakus esošajā Elundas ciemā vai netālu esošajās Sitijā un Ierapetrā, taču arī šeit netrūkst nakts lokālu, apvienojumā ar skaistiem skatiem un nesteidzīgām krēslas stundām. Viena no tādām vietām ir Alexandros Roof Garden, kas atrodas blakus ezeram. Šeit paveras skaists skats uz pilsētu, fonā skan patīkama mūzika, un draudzīgais personāls parūpēsies par gardiem kokteiļiem. Turpat, ezera krastā atrodas arī tradicionālā kafejnīca ar nosaukumu Karnagio, kurā var izbaudīt īstenu Krētas atmosfēru, nogaršot vietējos gardumus, un, protams, izbaudīt vietējos vīnus un raki. Šeit skan krētiešu mūzika, satiksiet daudz vietējo iedzīvotāju un, ja paveiksies, dzirdēsiet arī amatieru grupu dzīvajā izpildām tradicionālo mūziku.

Turpretim, Royale pa dienu ir kafejnīca, vakarā - bārs un tumšajās stundās - naktsklubs, kurā skan starptautiskie hiti un grieķu modernā mūzika. Ja esat rokmūzikas piekritējs, noteikti jādodas uz senāko šī žanra lokālu - Yianni Rokkafejnīcu, kur valda lieliska atmosfēra, skan lieliska mūzikas izlase un deg sveces, kuru gaismā var pamanīt pa kādam Stalones un Marlona Brando plakātam pie sienas. Ar vīna krāsas fasādi un piemīlīgu grāmatu veikaliņu lepojas Peripou kafejnīca, kurā skan indie mūzika, pasniedz gardas sviestmaizes hipiju stila atmosfērā. Līdzīga brīvdomīga atmsofēra valda Arudo bārā, kurā skan stilīga mūzikas izlase, dzērienus pasniedz pie iespaidīga koka bāra, un terase ir pavērsta uz jūras pusi. Savukārt, hip-hop un r'n'b cienītājus gaida Cube bārs, kurā valda jauneklīga atmosfēra un ballīšu gars līdz pat saules ausmai. Visbeidzot, Ajosnikolajas ostā uzmeklējiet Armida, kas ir peldošais bārs ar nebeidzamu jautrību, grieķu un ārzemju mūziku un ballīti svaigā gaisā, zem krētas zvaigžņotajām debesīm.

Kā jau minējām, īsta (lasi: skaļa un trakulīga) naktsdzīve notiek 11 km netālajā Elundas ciemā. Arī bez tumsas izklaidēm, šī ir izsmalcināta un skaista vieta, no kuras skaidrā laikā paveras skats uz visu Mirabello līci un līdz pat Krētas austrumu krastam. Turklāt, vairākas no šejienes greznajām viesnīcām piedāvā masāžas un spa pakalpojumus arī iebraucējiem. Atgriežoties pie vēlīnajām izklaides vietām, kuras, starp citu, pa dienu ir ēstuves, arī nakts laikā piedāvā dažādus ēdienus un uzkodas. Tā, vakaru ar gardiem kokteiļiem un saulrietu jūrā varat pavadīt Haroupo Ergospacio bāra ērtajās sofās un turpināt - pa dienu ģimeniskajā, un vakaros deju mūzikas DJ pavadošajā stilīgajā Alyyggos, vai pumpējošiem ritmiem pārņemtajā piekrastes Katafygio bārā, kur vēderdejotāju performances papildina dzīvā mūzika vietējo mākslinieku izpildījumā, un nakti turpina techno, hip hop un cita modernā mūzika.

Krietni savādāka noskaņa valda džezīgajā Rady's bārā, kur dievīgus kokteiļus var baudīt dzīvās mūzikas pavadījumā. Vienu vakaru te spēlē saksafons, citu - džeza duets, un, ik katru papildina Champagne Mimosa straumes līdz apmēram 3:00. Ja esat ūdenspīpes cienītājs, dodieties uz Sixty Six Disco Lounge Bar, kur varēsiet izvēlēties starp plejādi aromātisku tabaku, kuras baudīt patīkamas mūzikas pavadījumā. Kas pavisam cits sagaida Akti Olous viesnīcas Sky bārā: jumta baseins, karaoke un lielisks panorāmas skats pāri līcim. Negaidīta jautrība grieķu stilā pārsteigs trešdienās Mam's restorānā, kur dzīvā vietējās grupas uzstāšanās tiek papildināta ar līksmiem vietējiem, kas labprāt iemācīs pa deju solim un aizraus deju virpulī līdz rītam.

Izsmalcinātākai naktij varat izvēlēties kādu no naksnīgajiem laivu kruīziem, kuri mēdz būt ar elegantu dreskodu vai arī veltīti īpašiem kokteiļiem. Spilgtu pretstatu Elundas troksnim piedāvā arī Porto Rino bārs, kas iekārtojies jūras krastā, tieši iepretim trokšņainajai ostai. Šeit var lieliski atslābināties un vienlaicīgi baudīt gardas picas, pastas un dažādus dzērienus. Līdzīga atmosfēra valda Hellas bārā, kur draudzīgo atmosfēru un dzērienus papildina lounge stila mūzika.

Ja no Ajosnikolajas vēlaties atvest ko vairāk par lieliskām atmiņām, jāigriežas Kerazoza suvenīru veikalā uz Koundourou ielas. Aiz tirkīza eksterjēra slēpjas dažādas pievilcīgas rotaslietas, maskas, senā grieķu teātra iedvesmotas marionetes, kā arī kvalitatīvas skulptūras un keramikas darbi. Savukārt, Zakros suvenīru veikalā ir pārpārēm dažādu klasisko statuešu un ikonu reprodukcijas. Šeit varat iegādāties, piemēram, Heraklija krūštēlu, keramikas iztrādājumus vai tradicionālās lelles. Kvalitatīvus keramikas darbus varat meklēt Atelier Ceramica, kas piedāvā muzeju artifaktu kopijas, kā arī - pat to piegādi uz mājām. Savukārt, ja nepieciešams atjaunot garderobi, oriģinālus krekliņus, kleitas, kurpes un pludmales ietērpus var piemeklēt mazītiņajā Marieli salonveikalā.