VIETAS
Tuksneša mirāža - El Gūna
Show el gouna redsea beaches

Iestājoties ziemas mēnešiem un dienām paliekot īsākām, neizbēgamas ir arī domas par saules pielietām, utopiskām ainavām, zvilnēšanu jūras krastā un bezrūpību. Šo visu var sniegt nelielā tuksneša oāze El Gūna!

El Gūna nedaudz līdzinās mirāžai. Ierodoties Hurgadas lidostā, jūs attapsieties tuksneša vidū, tad pusstundas brauciens, un jau pēkšņi atrodaties plašā, zaļā kūrortā. Un, kā jau īstai mirāžai pieklājas, šeit ir ļoti daudz kā, kas šķiet pārāk labs, lai būtu īsts.

Šo kūrortu 20 gadu laikā burtiski klajā vietā uzcēla uzņēmējs Samih Sawris. Tika ievests pilnīgi viss, arī augi, tāpēc šis kūrorts var atgādināt ēģiptiešu Disnejlendas versiju. Šobrīd El Gūnā dzīvo ap 24000 pastāvīgo rezidentu. Šī kūrorta Toskānas stila apbūve atrodas uz 20 mākslīgi veidotām saliņām, tāpēc nereti šo vietu dēvē par Ēģiptes Venēciju.

Lai gan El Gūna ir salīdzinoši mazs Sarkanās jūras piekrastes kūrorts, tas ietver sevī ļoti daudz aktīvās un mazāk aktīvās atpūtas iespēju. Kā populārākā ir kaitošana, taču šeit ir iespējams gan nirt, gan snorkelēt, gan arī uzspēlēt golfu.

10 km garā krasta līnija sastāv no vairākām atsevišķām pludmalēm un, atšķirībā no citiem kūrortiem, šeit var brīvi pārvietoties no vienas uz otru. Pateicoties seklajam ūdenim un mērenajam vējam, El Gūna ir ideāla vieta, kur pamēģināt kaitošanu vai kādu citu ūdenssporta veidu. Ja tomēr nesadūšojaties tam, ir gaužām patīkami tos vienkārši vērot no krasta vai peldmatrača, plivināmies saules pielietajās debesīs.

Izīrējot laivu vai nolīgstot ūdens taksi, visu El Gūnu var apbraukāt pa tās daudzajām lagūnām un ūdensceļiem. Ērti iekārtojaties, baudiet ainavu, viļņus un kādu atspirdzinošu dzērienu, kamēr tiekat nogādāts kādā no līčiem, kur jūs varat mainīt nodarbošanos uz kaut ko mazāk pasīvu kā zvilnēšanu laivā.

Tādu kā, piemēram, snorkelēšanu. Ir dzirdēts par Sarkanās jūras ūdens pārsteidzošo caurspīdīgumu un dzidrumu, taču tikai pamēģinot pašam ir iespējams pārliecināties arī par apbrīnojamo dzīvi jūras dzelmē. Koraļļu rifu masīvi un varavīksnes krāsu zivtiņas liek elpai aizrauties par spīti tam, ka jau tā elpojat caur trubiņu.

Ja aizmirsusies grāmata, ko uzlikt uz seju sauļojoties, varat iegriezties piemīlīgajā El Gūnas Bibliotheca Alexandrina, kas kalpo arī kā El Gūnas kultūras centrs. Šeit ar multimediju izrādes palīdzību viesi tiek aizvesti ceļojumā pa Ēģiptes vēstures līkločiem, kamēr pašā bibliotēkā ir iespējams virtuālā veidā piekļūt plašajam reto grāmatu klāstam, ko piedāvā šīs bibliotēkas "vecākā māsa" Alexandrijas Bibliotheca Alexandrina.

Varat arī saulrietā izjāt ar zirgu vai kamieli pa El Gūnas nomalēm un tuksnesi, sagaidīt nakti ar šampānieti katamarānā jūrā, ar SegWay veikt jautru izbraucienu pa skaistajām kūrorta ieliņām, pamēģināt airēšanu stāvot kājās uz speciālas laiviņas, izmēģināt veikošanu jaunatklātajā veikparkā vai uzspēlēt golfu 18 bedrīšu lielajā Steigenberger golfa laukumā. Kaut vai peldēt ar delfīniem!

El Gūna ir viena no lieliskākajām vietām arī gardēžiem. Šeit darbojas īpaša „Ēd, kur gribi” programma, kas ļauj ik katras no 13 viesnīcu viesiem katru ēdienreizi ēst citur. Varat izvēlēties starp bufetēm un barbekjū, pludmales bāriem un restorāniem, kas servē visplašāko ēdienu sortimentu.

Kopumā, El Gūna piedāvā visu līmeņu aktivitātes, kurās pat nav noteikti jāpiedalās, jo ik uz soļa šeit pārņem sajūta, ka laiks ir apstājies. Un vispār, vai tāds eksistē?

Izvēlaties sev piemērotāko naktsmītni El Gūnā varatšeit.