KULTŪRA
Kas jāievēro Dubaijā
Show dubai adventure tours 98 1024x683

Iespējams, esat dzirdējuši dažādus šausmu stāstus par to, cik viegli, pat nenojaušot to, ir pārkāpt likumu arābu valstīs vai „nošaut greizi” ar tur nepieņemamu uzvedību. Lai gan Dubaijā nav tik strikti noteikumi, kādas mēdz būt atsauksmes, ir dažas lietas, kas noteikti jāzina, pirms doties turp. Galu galā, ik ceļotājam ir jēdzīgi šo to ņemt vērā, lai atvaļinājums netiktu sabojāts nezināšanas dēļ. Turklāt, ir vienkārši pieklājīgi zināt noteikumus, saskaņā ar kuriem šīs zemes sabiedrība dzīvo jau tūkstošiem gadu.
Apvienoto Arābu Emirāti nav demokrātiska valsts, tā seko musulmaņu un šariāta likumiem, kuri krasi atšķiras no rietumos pieņemtajiem. Tādēļ, iepazīstināsim ar dažiem nozīmīgākajiem.

Apģērbs
Drošs paliek drošs, vienmēr ģērbjaties pēc iespējas konservatīvāk. Esot sabiedrībā, pārliecinieties, ka apģērbs apsedz plecus un sniedzas vismaz nedaudz virs ceļa. Privātajos kūrortos, viesnīcās, iepirkšanās centros un tuksnesī varat nedaudz "atslābt". Pludmalē, pie baseina un ūdens atrakciju parkos jāvalkā piemērots peldkostīms. Augšdaļas atkailināšana sievietēm nav pieļaujama. Arī vīriešiem tā jāpiesedz, atrodoties uz ielas, un pat uz skriešanai paredzētajiem celiņiem.

Ģērbties šortos un T-kreklos ir pieļaujami, lai gan, apmeklējot mošejas, reliģiskas vietas vai senākas pilsētas daļas, abi dzimumi jutīsies labāk, valkājot brīvi krītošas drēbes, kas apsedz plecus, rokas un kājas. Sievietēm, ieejot mošejā, tiks palūgts apsegt galvu ar lakatu.

Jūtu izrādīšana
Skūpstīšanās, pareizāk sakot, neskūpstīšanās publiskās vietās ir jāuztver ļoti nopietni. Tas, sliktākajā gadījumā, var beigties ar minimālu, bet pat cietumsodu. Līdzīgi ir ar apskaušanos un maigošanos, bet par roku turēšanu informācija variē. Tāpat šur tur tiek minēts, ka šie likumi attiecas uz neprecētiem pāriem. Tāpēc, labāk atturēties no jebkādas taktīlās jūtu izrādīšanas, pirms neesat atgriezušies viesnīcas numuriņā.

Ramadāns
Svētā mēneša Ramadāna laikā viss paliek ļoti nopietni. Dienas laikā publiskās vietās atturieties no ēšanas, dzeršanas, košļājamās gumijas košļāšanas un smēķēšanas. No saullēkta līdz saulrietam nekas nedrīkst atrasties mutē, un arī ārzemniekiem tas ir jāņem vērā. Ja domājat, ka nespēsiet ar to tikt galā, izvairieties no AAE un Dubaijas apmeklējuma Ramadāna laikā, kas katru gadu atšķiras atkarībā no mēness fāzēm, bet pagaidām notiek kaut kad vasarā.

Alkohols
Kā jau musulmaņu valstī, alkohola lietošana šeit tiek nosodīta. Grādīgos dzērienus var iegādāties tikai speciāli licenzētos veikalos, restorānos un bāros, kas atrodas Dubaijas viesnīcu iekštelpās vai sporta klubos, kā arī Dubaijas lidostas DutyFree veikalos.

Tikt pieķertam vadot auto reibumā, nozīmē garantētu cietumsodu. Arī pludmalēs lietot alkoholu ir aizliegts. Atrašanās publiskā vietā pārmērīgā reibumā un skaļa uzvešanās var novest pie soda, vai pat sliktāk. Esiet uzmanīgi ar tā saucamajiem piektdienas šampānieša brančiem un aizraušanos pie naktskluba bāra - izejot uz ielas var sanākt iekulties ķezā!

Narkotikas
Protams, lieki piebilst, ka narkotikas šeit netiek tolerētas vispār. Tomēr, jāņem vērā tas, ka Dubaijā šis aizliegto vielu saraksts ir plašāks, nekā pieņemts Eiropā vai ASV. Bez marihuānas, ekstazī, heroīna un kokaīna, par kontrabandu var uzskatīt arī dažus recepšu un pat bezrecepšu medikamentus, piemēram, sāpes remdējošos preperātus uz kodeīna bāzes. Pārliecinieties par līdzi ņemamo zāļu sastāvu, lai nesanāk negribot kļūt par narkotiku pārvadātāju.

Trokšņošana
Skaļas mūzikas atskaņošana un dejošana uz ielas arī tiek uzskatīta par nelikumīgu rīcību. Ja vien neatrodaties naktsklubā, paturiet savas jaunākās deju soļu kombinācijas pie sevis. Tas pats attiecas uz jebkuru trokšņošanu, arī lamāšanos, kā arī rupju vārdu un žestu lietošanu. Jebkāda veida necieņas izrādīšana pret musulmaņu ticību vai Dubaijas līderiem var novest pie nepatikšanām ar likumu.

Papildus, arī šaujamieroči, erotiska vai pornogrāfiska satura materiāli, kopdzīve bez laulības, ārlaulības bērni, pedofilija un homoseksualitāte tiek uzskatītas kā nelegālas vienības, tāpēc savus liberālos uzskatus šajos jautājumos labāk paturēt pie sevis, kamēr atrodaties AAE. Pārkāpjot likumu Dubaijā, jums nepienākas tiesiskā aizstāvība vai konsulārā palīdzība, tāpēc, vienkārši - nepārkāpiet likumu!

Turpināsim ar lietām, kas jāievēro, bet par kuru neievērošanu netiksiet saukti pie likumiskās atbildības. Tās vienkārši palīdzēs izvairīties no nosodošiem skatieniem vai citām nepatīkamām situācijām.

Fotografēšana
Esiet uzmanīgi ar fotografēšanu. Lai arī kā gribētos sev par piemiņu kādu foto ar vietējiem iedzīvotājiem tradicionālajos tērpos, labāk to nedarīt. Tas skaitās ļoti rupji fotografēt kādu bez atļaujas, jo īpaši sievietes.

Labās rokas princips
Šeit jāizsaka līdzjūtība kreiļiem, bet diemžēl Dubaijā pārsvarā gadījumu jācenšās izmantot labā roka. Tas tādēļ, ka musulmaņu kultūrā kreiso roku parasti izmanto ķermeņa higiēnas vajadzībām. Nesasveicinieties, neatveriet durvis un nepasniedziet kādam kaut ko, jo īpaši ēdienu ar kreiso roku. Protams, arī neēdiet ar kreiso roku. Tas šeit tiek uzskatīts par necienīgu vai netīrīgu rīcību. Savukārt dzert gan var ar kuru roku vien vēlaties.

Ciemošanās
Pieklājība un viesmīlība ir augsti godājamas vērtības arābu pasaulē, un ciemiņi tiek laipni un silti uzņemti.
Ja esat ielūgts viesos pie vietējiem iedzīvotājiem, pie ieejas novelciet apavus. Visdrīzāk, vīrieši un sievietes tiks nodalīti atsevišķās telpās. Ja esat ieradies biznesa jautājumos, vispirms pieņemiet namamātes/-tēva cienastu un tikai tad sāciet runāt „par lietu”.

Dubaijā ir pieņemts piecelties, ja telpā ienāk jauns viesis, jo īpaši, ja tā ir vecāka gadu gājuma, vai ietekmīga persona. Vīriešiem ir pieņemts piecelties, kad telpā ienāk sieviete.
Ja sveicinieties ar musulmani, kas ir pretēja dzimuma, nepiedāvājiet rokas spiedienu, ja vien viņš vai viņa to nedara pirmais/-ā. Reliģisku iemeslu dēļ, sievietes mēdz atteikt rokas spiedienu.
Ja uzņemat musulmaņu viesus, nepiedāvājiet viņiem alkoholiskos dzērienus vai cūkgaļu.

Kājas kā pieklājas
Paturot prātā iepriekš minēto „labās rokas principu”, jācenšas sekot līdzi arī savām kājām. Proti, nekad nedemonstrējiet pēdas vai kurpju zoles, un ar pēdu nenorādiet uz kādu. Tāpat nesakrustojiet kājas, jo īpaši, ja sēžat pretim kādai svarīgai personai. Tāpat jācenšas nenorādīt uz lietām vai cilvēkiem ar pirkstu. Ja nepieciešams, dariet to izmantojot visu roku.

Ņemot vērā visu iepriekš minēto, nav iemeslu, lai Dubaijas brīvdienas nekļūtu par mūža skaistāko, trakāko, pārsteidzošāko un jautrāko atvaļinājumu!

Marhaban bikum fi Dubay!

Birkas