KULTŪRA
Kā izskatījās Kleopatra?
Show cleo

Vai Kleopatra bija skaista? Vai Kleopatra bija slaida? Kāda bija viņas ādas krāsa? Kamēr nav pilnībā apstiprināta neviena no iespējamajām viņas apbedījuma vietām un veiktas DNS analīzes, par šiem jautājumiem var tikai spekulēt.

„Kleopatra bija sieviete, kas pārsniedza skaistumu, jo īpaši tad, kad viņa bija savas jaunības plaukumā, tas bija visspilgtākais. Viņai arī piederēja visburvīgākā balss un zināšanas par to, kā padarīt sevi tīkamu ik vienam. Bija ārkārtīgi patīkami viņu uzlūkot un viņā klausīties.” Dions Kasijs „Romas vēsture”

Protams, vēstures faktus nav iespējams grozīt un daudzos Kleopatras aprakstus nepārdrukāt, taču ir informācija, kas kopā ar artefaktiem atklāj detaļas, kas nedaudz atšķiras no vispārpieņemtā pēdējās Ēģiptes valdnieces koptēla.

Vai Kleopatra bija skaista?

Tas atkarīgs no tā, kā uz to skatās. Tomēr vairums piekristu, ka gluži par skaistuma karalieni viņu dēvēt nevarētu. Spriežot pēc monētām, kuras viņai par godu lika izkalt viņas mīļotais Marks Antonijs, Kleopatra nebija no kalsnākajām un viņai bija paliels un līks deguns. Par ko gan mēdz ironizēt slavenais matemātiķis un filozofs Paskāls, sakot: „Ja Kleopatras deguns būtu kaut nedaudz īsāks, visas Pasaules seja tiktu mainīta”. Ar to viņš visdrīzāk domāja, ka, ja Kleopatras deguns būtu mazāks, viņai trūktu dominances un rakstura stingrības, jo to Paskāla dzīves laikā simbolizēja izteiktas deguna aprises.

Cicero un citi apraksta Kleopatru kā ap 150 cm īsu, patuklu un nepavisam ne graciozu. Īsais augums varbūt palīdzēja viņai savulaik ielavīties Jūlija Cēzara pilī, bet šajā ziņā starp citām daiļavām Kleopatra neizcēlās. Protams, viņa prata sevi kopt un pasniegt, taču tas nebija nekas unikāls visu dzimumu dižciltīgo vidū. Viņas pievilcības spēks slēpās tajā, ka viņa bija dabiski šarmanta un harizmātiska persona, pārliecināta par savām zināšanām, inteliģenci un spēku, kas viss kopā nepārprotami darbojās kā ļoti spēcīgs afrodiziaks.

Kleopatra, iespējams, bija viens no izcilākajiem piemēriem tam, ka ne perfekti veidoti vaibsti vien ir atbildīgi par sievietes skaistumu. Šeit vietā ir latviešu iecienītais izteiciens: „Skaistums nāk no iekšām.” Kleopatras īstenie trumpji bija viņas harisma gan sievietes, gan cilvēciskais viedums, pašpārliecinātība un rakstura īpašību kopums, kas padarīja viņu par vienu no leģendārākajām vīriešu siržu iekarotājām. Viņa neatstāja vienaldzīgu nevienu no tā laika „spicākajiem čaļiem”, no kuriem zināmākie ir Marks Antonijs un Jūlijs Cēzars.

"Viņas skaistums, cik zināms, pats par sevi nebija nekas pārpasaulīgs, ne arī tāds, kas satriektu tos, kas viņu redzēja. Taču sarunājoties viņa bija neatvairāmi šarmanta, un viņas klātbūtne, apvienojumā ar viņas pārliecinošo diskursu un raksturu, kas attiecībā pret citiem bija maigs un patīkams, kopumā bija kaut kas ārkārtīgi stimulējošs. Arī viņas balss tonis bija maigs un patīkams, turklāt viņas mēle, kas bija kā daudz-stīgu instruments, varēja viegli pārslēgties no valodas uz valodu, kā vien viņai labpatikās.” Plutarhs „Antonija dzīve”

Vai Kleopatra bija tumšādaina?

Tas, ka Kleopatra bija arī afrikāņu karaliene, ir neapšaubāmi, jo Ēģipte atrodas Āfrikā. Lai gan šis pieņēmums ir iepriecinājis daudzus cilvēktiesību aktīvistus, tas pagaidām nav pierādīts. Ierodoties Romā kopā ar Jūliju Cēzaru, Kleopatra izraisīja sensāciju. Vai tas bija viņas ādas krāsas dēļ? Šekspīrs apraksta Kleopatru kā „dzeltenbrūnas ādas krāsas”, taču viņš tikšanos ar Ēģiptes pēdējo faraonu nokavēja par apmēram gadsimtu. Arī renesanses laika mākslā viņa ir attēlota kā tumšādaina, taču, tas varētu būt radies no mākslinieku izpratnes par to, kā izskatās cilvēki Āfrikā un Ēģiptē. Mūsdienīgākos attēlojumos viņu atveido baltādainās aktrises Vivjena Lī, Klaudete Kolberta un Elizabete Teilore.

Kleopatra (dzimusi Filopatris Netjeret Merites), kā zināms, bija septītā karaliene, kura nesa Kleopatras vārdu, un pēdējā no Ptolemaju dinastijas, kas valdīja Ēģiptē. Ciltstēvs Ptolemajs Sotērs bija grieķu-maķedoniešu izcelsmes un viņu par Ēģiptes valdnieku iecēla Aleksandrs Lielais. Kā jau tajos laikos bija pieņemts kā Kleopatra, tā arī viņas priekšgājēji lielākoties precējās savas dzimtas ietvaros - nereti brālis ar māsu. Taču ne vienmēr, un Kleopatras gadījumā maz zināms par viņas mātes vai tēva mātes izcelsmi, kas atstāj vēl vairāk vietas spekulācijām. Ir pat avoti, kas vēsta, ka Kleopatras tēva māte bijusi aleksandriešu vai nūbiešu izcelsmes konkubīne. Līdzīga versija eksistē attiecībā uz Kleopatras mātes, Kleopatras V māti. Proti, ka arī viņa esot bijusi ēģiptiešu, semītu afrikāņu vai pat melnādaino afrikāņu izcelsmes konkubīne. Citviet minēts, ka Kleopatras vectēvam bijis sakars arī ar paša māsu. Lai vai kā visdrīzāk viņas izcelsme ir maķedoniešu ar nelielu ēģiptiešu vai afrikāņu piejaukumu.

Interesanti, ka šāds jautājums var būt aktuāls tikai mūsdienās, jo, piemēram, senajā pasaulē svarīgāks par ādas krāsu bija tas, no kurienes nāc, kāds ir tavs mantojums un kādā valodā tu runā.

Rase, tāpat kā skaistums, ir komplicēti jautājumi, ar neskaidrām definīcijām, tāpēc labāk, lai ar Kleopatru asociējas viņas grandiozie darbi un aizraujošās leģendas, nevis viņas ārējais izskats! Vismaz līdz viņas sarkofāga atrašanai..

Birkas