KULTŪRA
Jaunā Turcijas panorāma
Show sehir3

Neapšaubāmi, Turcija ir vieta, kur unikālus dabas veidojumus gadu tūkstošiem ir papildinājuši dažādi arhitektūras šedevri. Turklāt, pateicoties dažādu kultūru ietekmei, tie ir vieni no arhitektoniski eklektiskākajiem darbiem. Taču, arī mūsdienu celtnes pārsteidz iztēli - turku arhitekti un dizaineri, neaizmirstot par pagātnes mantojumu, un izmantojot tagadnes materiālus un tehniskos risinājumus, rada elpu aizraujošus un interesantus aspkates vērtus objektus. Par dažiem, mūsuprat izcilākajiem, pastāstīsim turpmāk:

Şakirin mošeja, Stambula

Iepriekš pieminētā vēstures un mūsdienu simbioze vislabāk vērojama Šakirina mošejā. Šī ir pirmā sievietes dizainētā mošeja, un tā ir skaista. Šeit vērojamas tādas klasiskās osmāņu stila iezīmes, kā milzu kupols virs galvenās lūgšanu telpas, minareti un pagalms. Taču, ieejot iekšā, šķietami nokļūstat nākotnē. Gan mihrabs, gan kancele, gan citi standarta mošejas elementi, saglabājot tradicionālo funkciju, ir ieguvuši futuristiskas formas un spilgtu krāsojumu.


Emre Arolat Sancaklar mošeja, Buyukçekmece piepilsēta, netālu no Stambulas

Šis milzīgais komplekss ir izveidots sakombinējot gaiši pelēku akmeni un dzelzsbetonu. Lakoniskās, it kā nošķeltās milzu struktūras ir novietotas dabiskā 700m² lielā ieplakā. Tām nav nekādu dekorāciju, un no attāluma ir pamanāms tikai akmens jumts un staltais minarets. Uz galveno ēku var nokļūt kāpjot lejā pa garām kāpņu rindām un viscaur teritorijā, it kā šķeļot betonu, ir vērojami zāles kušķīši, un sekli baseini, kas palīdz būvei integrēties kopējā ainavā.

Mošejas dizaineri tīšām distancējušies no vispārpieņemtajiem standartiem, fokusējoties vienīgi uz reliģiskās telpas būtību. Lūgšanu zāle ir izveidota alai līdzīgā pazemes konstrukcijā, un vīriešiem un sievietēm paredzētās zonas ir atdalītas ar perforētu melna stikla ekrānu, kas sniedz privātumu, vienlaicīgi ļaujot lūdzējām saglabāt kontaktu ar kanceli.

Ipera 25 dzīvojamais komplekss, Galatas rajons, Stambula

Šīs daudzdzīvokļu mājas ārējo fasādi veido lakoniski skaistā formā izvietotas koksnes žalūzijas un slēģi. Tādejādi, deviņos no šīs sešstāvīgās ēkas dzīvokļiem ir panākta aizsardzība no saules. Regulējamās žalūzijas virs lielizmēra logiem rada viegluma efektu no mitekļu iekšpuses, kamēr panāk monotonu saplūšanu ar apkārtējo vēsturisko vidi, no ārpuses.

Hebil 157 villu komplekss, Hebilas pludmale, Bodruma

Arhitektu vīzija bija atdarināt kristalizējušos Kos vulkāna lavu. Mūsdienīgi ģeometriskās formas lieliski papildina apkārtnes ainavu, un iekštelpu plašie logi sniedz lielisku skatu uz Egejas jūru. Starp citu, arī interjērā ir izmantots vulkāniskais bazalts, tādejādi paturpinot vulkānisko tematiku.

Aksoy administratīvā ēka, Izmita

Šo projektu veido biroju ēku komplekss, kas radošā veidā savienots ar jau eksistējošu ražošanas ēku. Struktūru veido nospriegotas grīdas plāksnes, kuras balsta tērauda kolonnas. Fasādi veido stikla un saules enerģijas paneļi, kurus stiprina alumīnija profili. Kopumā, tas rada lielisku viegluma un industriālisma savienojumu, kuru par vēl jo gaisīgāku padara debess atspīdums stiklā un optiskais ēkas alumīnija pagarinājums.


Raif Dinçkok Jalovas kultūras centrs, Jalova pie Marmaras jūras

Speciāli “rūsināts” un pēcāk perforēts tērauds veido šī kultūras centra fasādi. Šis it kā skarbais eksterjērs sargā iekšpusē esošās mazākās struktūras, gaiteņus un plazas. Jalova ir ražošanas pilsēta, un ar šīs ēkas dizainu arhitekti centās panākt līdzību ar tās industriālo priekšpilsētu. Ēkas iekšpuse, savukārt, ar vieglām konstrukcijām un gaišiem interjera risinājumiem mimikē pilsētas centru.

Stambula ir strauji augoša pilsēta, kas nebeidzami attīstās, tāpēc uzskaitīt absolūti visas ievērojamās modernās celtnes viena raksta ietvaros nav iespējams. Noteikti apskates vērts ir arī Kanyon Levent multifunkcionālais komerciālais centrs, paveicies ir tiem, kas strādā Stambulā esošajā Šveices vēstniecībā, un bezgalības simbols ir kalpojis par iedvesmu skaistajam baltajam veidojumam, kas ir Yesil Vadi mošeja Stambulā.

Neapšaubāmi, uz Turciju ir vērts doties arī modernās arhitektūras ceļojumā, un ceram, ka mūsu apskats kalpos par iedvesmu vai ceļvedi tam!