KULTŪRA
Gardā Ēģipte
Show bg3

Ja arī Ēģiptē nebūtu ne vareno piramīdu, ne gleznaino pludmaļu, ne spilgtās saules, ne aizraujošo ainavu, to tik un tā būtu vērts apmeklēt, kaut gardo ēdienu dēļ vien. Parasti ēģiptiešu ēdiens maksā maz, tas ir daudzveidīgs un bagātīgs, kā arī apmierina gan veģetāriešus, gan vegānus, gan zivju, kā arī gaļas cienītājus. Lai arī ēģiptiešu ēdiens ir līdzīgs citu Tuvo Austrumu valstu virtuvei, tam ir zināmas nianses, kas nav sastopamas nekur citur.

Lielākā daļa ēdienu šeit sastāv no pākšaugiem, dārzeņiem un augļiem, jo Ēģiptes plašās ielejas saražo daudz un labas kvalitātes šo dabas velšu. Kā jau kviešu dzimtenē, šeit daudz tiek cepta arī maize, kura pārsvarā ir līdzīga lavašam, bet tā veido tādu kā kabatiņu un tiek saukta par Eish Masri vai Eish Baladi, vai mums zināma kā pitas maize.

Mezes

Ēģiptē ļoti populāri ir uzsākt maltīti ar mezēm, kas sastāv no dažādiem salātiem un mērcītēm, kurus pasniedz kopā ar pitas maizi. Tam visam klāt pasniedz dažādas pastētes, izplatītākās no kurām ir: tahini (gatavota no sezama sēkliņām) un hummus (turku zirņi+olīveļļa+tahini+citrona sula).

Maizīti var arī iemērkt tā saucamajā Baba Ganouch (attēlā, lejā), kas ir svaiga mērcīte, gatavota no baklažāniem un tomātiem. Savukārt, Zabadi ir jogurta mērcīte ar gurķiem un piparmētru.

Populārākie salāti ne tikai Ēģiptē, bet arī visos Tuvajos Austrumos ir Tabouleh. Tos gatavo sajaucot svaigus pētersīļus ar tomātiem, gurķiem, ķiplokiem, bulguru un citrona sulu.

Uzkodas

Falafelas var sastapt visos Tuvajos Austrumos, taču Ēģiptē tās ir unikālas. Kamēr citur tās gatavo no turku zirņiem, ēģiptieši tās gatavo eļļā vārot cūku pupu masu. Tās pasniedz vienas pašas vai ar pitas maizi, salātiem un humusu.

Foul Mudammas ir ēdiens, ko gatavo no cūku pupām, kumina, citrona un olīveļļas. Šī brūnganā masa garšo daudz labāk nekā izskatās un to pasniedz kā piedevu brokastīs vai kopā ar salātiem un pitas maizi.

Fatayer ir visos Tuvajos Austrumos izplatīti mīklas konvertiņi, kuri var būt pildīti ar visdažādākajiem pildījumiem: gaļas, siera, spinātu un daudz citiem.

Savukārt, par Ēģiptes nacionālo ēdienu mēdz dēvēt zaļo zupu jeb Molokheyyah. Tās pamatā ir smalki sagrieztas malvas jeb altejas lapas ar ķiplokiem un koriandru, kas dod tai raksturīgo aromātu. Buljonu gatavo no vistas, truša, garnelēm (Aleksandrijā) vai zivīm (Portsaīdā).

Pamatēdieni

Mahshi ir ar rīsiem, garšaugiem un garšvielām pildīti zaļie pipari, baklažāni, kabači, tomāti vai kāpostu lapas. Ja šo pildījumu ietin vīnogu lapās, to sauc par dolma.

Ēģiptieši mīl arī gaļu un, lai arī vairums ēdienu tiek pasniegti ar dažādiem salātiem un dārzeņiem, tikai retais ēģiptietis ir veģetārietis. Ēģiptiešu ēdienkartē ir iekļauta uz iesmiem cepta jēra gaļa, liellopa un vistas gaļa. Kristiešu kopienas audzē arī cūkas un to gaļa ir pieejama praktiski visos tūristu rajonos.

Kebda, piemēram, ir ceptas aknas ar garšvielām. Aleksandrijā pat ir speciālas Kebda Eskandarani, kas nozīmē „aknas aleksandriešu gaumē”, tās ir pikantākas kā parastās. Kesh, savukārt, ir pikants piena vai jogurta pudiņš ar miltiem, ko mēdz pasniegt ar ceptiem sīpoliem, vistas buljonu vai vārītu vistu.

Taču mums visneierastākais ēģiptiešu gaļas izstrādājums ir baložu gaļa. Piemēram, hamam mahshi ir cepts balodis, pildīts ar rīsiem vai mīklu un garšvielām. Baložu gaļa ir ļoti populārs ēdiens Ēģiptē, un tur tos šim nolūkam pat speciāli audzē un pavairo.

Ņemot vērā Vidusjūras un Sarkanās jūras krasta līniju garumu, nav pārsteigums, ka Ēģiptē ir sastopams plašs zivju un citu jūras velšu ēdienu klāsts. Gardēžus neliks vilties plašais jūras velšu piedāvājums un pieejamās cenas, jo īpaši, ja maltīte tiks ieturēta kādā no piekrastes kūrortiem.

Košeri ir ļoti populārs ēģiptiešu tradicionālais ēdiens. Šis veģetāriešu prieks ir veidots, sajaucot makaronus ar lēcām, turku zirņiem un bulguru, pārliets ar asu tomātu mērci. Šo ēdienu pasniedz speciālajos košeri restorānos, kuros tiek piedāvātas tikai trīs izvēles iespējas – košeri mazā, vidējā vai lielā bļodā. Paliela košeri bļoda un dzēriens kopā izmaksās ne vairāk kā 1 eiro.

Lai arī cenas visur nav vienādas, aptuvenās izmaksas, ar kurām varat rēķināties, ieturot maltīti Ēģiptē, ir sekojošas: ūdens – 0,26 eiro, sula vai kafija – 1 eiro, alus – 2,20 eiro, pudele vīna – 13,30 eiro, maltīte vienkāršā restorānā – ap 4 eiro, 2 ēdienu maltīte – 6,60 eiro, 3 ēdienu maltīte – 8,90 eiro.

Savukārt, mēs Jūs nogādāsim uz Ēģipti visātrāk un lētāk: www.lastmin.lv/9TcIJ

Shahiat jayida!