VIETAS
Ēģiptes dabas brīnumi
Show badab e surt panorama

Tūrists Vienkāršais, ceļojot pa Ēģipti, pārsvarā pieturās pie zināmiem apskates objektiem, uz kuriem tos aizved tūroperators vai gids. Tā kā pēdējiem parasti ir noteikts, strikts maršruts, kas izslēdz kādas atkāpes un brīvsoli, Tūrists Vienkāršais saņem to, uz ko ir iepriekš pierakstījies un neredz daudz vairāk par Gizas piramīdām, Luksoru, Asvānu un Šarm el Šeihu. Tūrists Neparastais, savukārt, vēlas redzēt ko vairāk un apskatīt vietas, kas veido Ēģipti, tās unikālo dabisko vidi, ap kuru arī ir veidojusies šīs zemes bagātīgā vēsture.

Esam atlasījuši iespaidīgākos no dabas veidotajiem Ēģiptes brīnumiem, kurus iesakām apmeklēt, ja vēlaties šo rietumu civilizācijas šūpuli skatīt pirmo ieceļotāju acīm.

Kleopatras vanna, Marsa Matru
Šī plašā klints ala atrodas Ēģiptei netipiski zaļajā Sivas oāzē un reiz esot kalpojusi kā valdnieces Kleopatras peldvieta. Netālu no tās atradās arī Kleopatras pils, kuru nu slēpj jūras dzīles. Alas iekšpusē ir dabas veidots baseins, kuru apspīd saules vai mēness gaisma, taču pats apbrīnojamākais ir veids, kā Vidusjūras viļņu dzītais ūdens ietek un iztek no alas. Jo spēcīgāki ir viļņi, jo siltāks un svaigāks ir baseina ūdens. Uz tālākās alas sienas var saskatīt arī to, kas palicis pāri no reiz tur esošā altāra. Marsa Matru atrodas 240 km attālumā no Aleksandrijas un tikai 50 km no Lībijas robežas.

Mādi un Hulvānas ielejas, Kaira
Kairas dienvidu apkārtnē atrodas četras reti apmeklētas, bet ļoti ainaviskas ielejas jeb arābiski – wadi. Trīs no tām atrodas Hulvānā: Wadi Houf, Wadi Gerawiun Wadi Risheid, kamēr Wadi Degla – Mādi. Tieši pēdējo dēvē arī par Ēģiptes Lielo kanjonu. Visas četras ir laba ideja dienas ekskursijai, jo lieliskas ainavas un fosīliju pārbagātība ir garantēta. Lai visas šīs vietas varētu izbaudīt pilnībā, vēlams turp doties ar kalnu velosipēdiem, daudz ūdens un pārtikas, jo šai unikālajā vietā pikniks piederās.

Sannur alu protektorāts, 10 km no Beni Suefas
Sannur ala ir vieta, kur ap 60 miljoniem gadu seni minerālsāļu stalaktīdi satiek stalagmītus. To atklāja tikai 80-tos gados, spridzinot blakus esošo karjeru. Šis ir reti sastopams alu veids, kuru pārklāj siltuma avotu veidots Ēģiptes alabasters. Kad 700 m garajā alā iespīd saule, šī vieta pārvēršas par īstu, zaigojošu brīnumzemi.

Halaiba trīsstūris, Sarkanā jūra
Šo vietu pārsvarā apmeklē piedzīvojumu meklētāji, kas alkst redzēt kaut ko patiešām atšķirīgu. Šī jau vairāk kā 50 gadus ir strīdus zeme starp Ēģipti un Sudānu, bet šobrīd atrodas Ēģiptes pārvaldījumā. Ignorējot politiskās peripētijas, šeit atrodas divi ļoti gleznaini un nozīmīgi protektorāti. Wadi Al-Jemal Nacionālajā parkā ir ļoti bagātīga veģetācija un šī ieleja beidzas līdz ar Sarkano jūru. Šeit pastāv apmaldīšanās risks, tāpēc jābūt uzmanīgiem. Taču šeit doties ir vērts kaut vai tāpēc, lai satiktu tādus retus dzīvniekus, kā Nūbiešu kalnu āzi (attēlā, zemāk), savvaļas ēzeļus, kamieļus un gazeles.

Otra šejienes aizsargājamā zona ir Jebel Elba Nacionālais parks, kura nosaukumu veido vārdu salikums: „miglainā oāze”. Un, patiesi, lielākā daļa nokrišņu šeit nonāk rasas, miglas un mākoņu formā, kas kopumā veido unikālu ekosistēmu, kādu nevar atrast nekur citur Ēģiptē. Kalnu panorāmu mīļotājiem šeit slejas arī 1,5 tūkstošus metru augstais Elbas kalns.

Wadi Al-Hitan protektorāts, Al Fajum
Wadi Al-Hitan jeb Vaļu ieleja atrodas Rietumu tuksnesī un ir īpaši iecienīta vieta paleontologu vidū, kā arī ir iekļauta UNESCO Pasaules mantojumu sarakstā. Tas viss tādēļ, ka visapkārt šai teritorijā ir lielā skaitā atrodami vienu no senāko vaļu priekšteču augšējo ekstremitāšu kauli, skriemeļi un ribas.

Šie milži izmira pirms apmēram 40 miljoniem gadu. Nekur citur pasaulē nav sastopamas šādas fosilijas tik lielā skaitā, kvalitātē un koncentrācijā. Šī vieta ir visiem labi pieejama un to caurvij skaista un aizsargāta ainava ar milzīgiem klinšu bluķu veidojumiem.

Baltais tuksnesis Farafra
Baltais tuksnesis jeb Sahara el Beyda ir pelnīti pats iecienītākais galamērķis starp Ēģiptes daudzajiem neauglīgajiem apvidiem. Nevienā citā pasaules tuksnesī nav tik daudz ārpasaulīgi skaistu vēja izgrebtu akmens veidojumu.

No mušmirēm līdz mega oļu sejām un izkusušiem salavečiem, šeit ir viss, cik tālu sniedzas fantāzija. Dabas avangarda izstāde ir brīvi apskatāma Rietumu tuksnesī kaut kur starp Dahlu un Baharaju.

Melnais tuksnesis netālu no Baharijas

Nedaudz vairāk uz ziemeļiem no Baltā tuksneša atrodas tā pretstats – Melnais tuksnesis jeb Sahra Suda. 50 km uz dienvidiem no Baviti bēšās tuksneša smiltis sāk iekrāsoties melnā krāsā, kas liecina par Melnā tuksneša sākumu. Šo vietu ir veidojusi kalnu erozija, kas apkārt esošās smailes un plakankalnes ir burtiski nobērusi ar melna pūdera un šķembu slāni, kas kopumā atgādina skatus no elles aprakstiem.

Turpat netālu atrodas piramīdas formas kalns Gebel Gala Siva, ko kādreiz izmantoja kā karavānu sargposteni, kā arī Gebel az-Zuqaq kalns, kura melnumu pie tā kaļķakmens pamatnes izdaiļo sārtas, dzeltenas un oranžas plūdlīnijas. Šajā kalnā var arī viegli uzkāpt pa gadsimtiem labi iestaigāto taku.

Sinaja kalns, Sinaja pussala
Sinaja kalns jeb Jabal Mūsā, jeb Mozus kalns, ir Bībelē un Korānā daudz pieminētā vieta, kur Mozus esot saņēmis desmit baušļus. Šī ir tūristu iecienīta vieta arī tāpēc, ka vairāk kā 2500 m augsto kalnu masīvu veido neskaitāmi daudz savdabīgi skaisti granīta un vulkāniskās masas veidojumi. Sinaja kalnu iekarošana ir iespaidīgs piedzīvojums kā līdz ar saullēktu, tā naktī un saulrietā. Izbaudiet un nepalaidiet garām neko, ko šī vieta sniedz. Varbūt ir īstais laiks daļu ceļa nobraukt kamieļa mugurā?

Nīlas upe tek cauri visai Ēģiptei
Garākā upe pasaulē ceļu uz Vidusjūru mēro gar daudzajām Ēģiptes vēsturiskajām vietām. Pareizāk sakot, vēstures pieminekļi ir sacelti abpus šai upei. Gandrīz 7 tūkstošus kilometru garā Nīla iztek cauri 11 valstīm, galvenokārt caur Sudānu un Ēģipti.

Atskaitot kosmosā pacelšanās iespējas, vislabāk šo vareno ūdensteci var izbaudīt izmantojot plaši piedāvātās Nīlas laivu ekskursijas. Abos upes krastos ir novērojama ļoti dažāda ainava, sākot no zvejnieku ciemiem, gar milzīgiem klinšu veidojumiem, beidzot ar tuksnešainiem klajumiem, burvīgām savannām un Ēģiptes vēstures lieciniekiem. Ir vērts uzlādēt fotoaparāta bateriju, taču jāatceras arī izbaudīt skaistos skatus savām acīm.

Novirzieties prom no ierastajiem un populārajiem maršrutiem, lai pa īstam izjustu šīs vietas esenci un atklātu nepelnīti par zemu novērtētas pērles, tādas kā šīs!

Birkas