VIETAS
Laika kapsula - Atona kalna teritorija
Show dsc 8783

Atona (Athos) kalns un pussala ir īpaša vieta vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, šī ir visu pareizticīgo garīgais centrs, viena no pēdējām klosteru pārvaldītajām autonomajām teritorijām. Otrkārt, līdz ar gadsimtiem ilgo izolāciju no ārpasaules, šeit daba un dzīves ritms ir saglabājies nemainīgs jau tūkstots gadu. Visvairāk uz austrumiem esošā Halkidiki “pirksta” galā esošais 2000 m augstais Atona, jeb Svētais kalns (Agios Οros) ir ļoti nozīmīga vieta pareizticīgajiem, un visapkārt kalnam ir sacelti vairāki klosteri. Pastāv mīts, ka kalns radies gigantam Atonam metot milzu akmeni Zeva virzienā, bet netrāpot. Jau apmēram tūkstots gadu šajā autonomojā apgabalā aizliegts uzturēties sievietēm, tai skaitā pat sieviešu kārtas dzīvniekiem.

Vienīgais veids, kā sievietei nokļūt tuvāk šim svētajam un leģendām apvītajam kalnam, ir doties laivu tūrē, kuras laikā var piepeldēt ne tuvāk kā kilometru no kalna teritorijas. Tik un tā, nevajag būt pārsteigtai, ja kāds aizrādīs šādu rīcību, ja pat foto un video kameru, kā arī binokļu izmantošana kalnu vai klosteru aplūkošanai nav vēlama šajā 335 m2 lielajā kalna apkārtnē. Laicīgi (pat 6 mēnešus iepriekš) piesakoties, vīriešiem gan ir iespējams pārlaist nakti kādā no klosteriem par zināmu simbolisku maksu (~16 - 18€).

Tūristiem paredzētie kūrorti atrodas pussalas tālākajā ziemeļu galā ap populāro un attīstīto Oranopolisas kūrortu, un uz nelielās Ammouliani saliņas, kas, starp citu, ir vienīgā apdzīvotā no daudzajām Halkidiki piekrastes mini-salām. Gan šos, gan citus Atona kūrortus iecienījuši vienas dienas ceļotāji. Tie, kas uzturas šeit ilgāk, parasti izpēta iekšzemes apskates objektus, kas atzīti par izcili skaistiem savas neskartās dabas dēļ.

Kā populārākais no vēstures apskates objektiem jāmin Olimpiada, kas nosaukta par godu Aleksandra Lielā mātei, un ir grieķu filozofa Aristoteļa dzimtene. Iepriekš minētajā Oranopolisā, kas tiek dēvēta arī par “pilsētu debesīs”, ceļotāji steidz aplūkot milzīgo bizantiešu laika Prosforio torni, kas atrodas krastmalā pie ostas, kā arī doties kādā no laivu tūrēm, kas no rietumu puses pietuvojas Atos kalnam, sniedzot lielisku iespēju aplūkot daļu no klosteriem. Holomontas kalna pakājē esošajā Arneas pilsētā ir apskatāmas kādas senas civilizācijas drupas, taču visvairāk iecienītas ir šeit esošās tradicionālajās mājās un ar rokām darinātie audekli. Te tiek regulāri rīkotas īpašas izstādes, kuru laikā apmeklētāji var redzēt audējus darbā.